Свет

Индија не жели да покреће питање нових санкција Русији на састанку Г20

Постојеће мере против Москве имале су негативан утицај на цео свет, рекао је један од званичника, а пренео је Ројтерс
Индија не жели да покреће питање нових санкција Русији на састанку Г20© Tanjug/AP Photo/Aijaz Rahi

Индија не жели да Група 20 најразвијенијих економија света расправља о додатним санкцијама Русији због њене војне операције у Украјини, речено је из владиних извора, а пренео је Ројтерс.

Финансијски званичници Г20 одржавају састанак у индијском граду Бенгалуру, а према индијским изворима директно укљученим у овонедељни сусрет министара финансија и челника централних банака, разговараће се о макроекономском утицају сукоба у Украјини.

Индија током свог једногодишњег председавања организацијом не жели да разматра додатне акције против Русије, наводи се у извештају.

"Индија не жели да разматра или подржи никакве додатне санкције против Русије током састанка Г20. Постојеће санкције имале су негативан утицај на цео свет", рекао је један од званичника.

Портпароли индијске владе, министарства финансија и спољне политике нису желели да коментаришу ове наводе.

Нешто раније, на отварању састанака, индијски министар информисања Анураг Такур рекао је да данашња ера није за рат, већ да треба тежити демократији, дијалогу и дипломатији.

Састанак у Бенгалуру први је већи догађај организован под председавањем Индије групом Г20.

Индија је заузела неутралну позицију према сукобу у Украјини, тражила је дипломатско решење и повећала своју куповину руске нафте током прошле године. Подсећа се и да је заменик америчког министра финансија Воли Адејемо ове недеље најавио да ће Вашингтон и његови савезници увести нове санкције Русији, као и контролу извоза како би онемогућили компанијама и појединцима да помогну Москви да заобиђе санкције.

Јапански министар финансија рекао је да ће званичници који учествују на састанку на маргинама скупа Г20 разговарати о новим мерама против Русије.

На састанку ће се разговарати и о реструктуирању дугова за угрожене економије погођене кризом изазваном пандемијом ковида 19 и сукобом у Украјини.  

Индија је саставила предлог за земље Г20 да помогну државама дужницима тако што ће тражити од зајмодаваца, укључујући и највећег светског кредитора Кину, да предузму велико смањење зајмова.  

Разматраће се и регулисање крипто-валута, реформе мултилатералних развојних банака, међународно опорезивање и финансирање борбе против климатских промена.

На састанку не учествује руски министар финансија нити челник централне банке, већ ће их представљати њихови делегати.

image
VV inauguration
banner