Економија

Немачке компаније заинтересоване за пребацивање производње у САД

Шеф Европске инвестиционе банке Вернер Хојер страхује да ће читаве индустрије мигрирати у Америку
Немачке компаније заинтересоване за пребацивање производње у САДwww.globallookpress.com © Wolfgang Kumm

Многе немачке компаније су под притиском да оду у САД, где их амерички председник Џозеф Бајден мами милијардама долара субвенција.

Шеф Европске инвестиционе банке Вернер Хојер страхује да ће читаве индустрије мигрирати у Америку, преноси "Шппигл". 

Према данас објављеном истраживању Трговинске и индустријске коморе Немачке (ДИХК), у којем је учествовало 2.400 предузећа из свих сектора, једна од десет компанија већ планира пребацивање производње у друге државе, нарочито у САД, преноси Ројтерс.

Истраживање показује да 23 одсто произвођача и добављача возила размишља о премештању производње.

ЕУ је забринута да ће подстицаји за локалну производњу, на које се односи већи део од 369 милијарди долара субвенција обухваћених законом који је на снази од 2022, подстаћи европске компаније да се преселе у САД.

Том схемом је предвиђено да се пореске олакшице за нова електрична возила односе на она са завршном монтажом или кључним инпутима на територији САД.

Према истраживању ДИХК, изненађујуће велики број компанија из области механичког инжењерства и фирми из сектора хемијске индустрије и производње пластике размишља о пресељењу производње.

У другом истраживању немачке привредне коморе, 17 одсто немачких компанија у САД разматра да повећа ниво инвестиција у тој земљи.

"Због ИРА је изградња фабрике електричних возила у САД постала веома привлачна", рекао је извршни директор компаније Ауди.

Компанија "Тесла" смањила је обим планиране производње батерија у погону у Бранденбургу у Немачкој и дала приоритет производњи у САД, управо због Закона о смањењу инфлације.

ИРА предвиђа 500 милијарди долара нових трошкова и пореских олакшица које имају за циљ повећање инвестиција у домаћу производњу, уз коришћење чистих извора енергије, смањење трошкова здравствене неге и повећање прихода од пореза.

image
VV inauguration
banner