Економија

Страх од инфлације и нове зиме: Европска унија заједнички купује гас

Након расписивања тендера у априлу, ЕУ очекује да ће први уговори са добављачима из САД за Блиски исток и Африку бити потписани око јуна
Страх од инфлације и нове зиме: Европска унија заједнички купује гасwww.globallookpress.com © Javier Carrion

Европска унија планира да предузме прве кораке на глобалном тржишту природног гаса следећег месеца као картел купаца, јер настоји да снизи цене енергије, пише "Блумберг".

Према првим проценама, заједничка потражња 27 земаља блока и три суседне земље износила би 24 милијарде кубних метара у наредне три године, рекао је потпредседник Европске комисије Марош Шефчовић. Након расписивања тендера у априлу, ЕУ очекује да ће први уговори са добављачима из САД за Блиски исток и Африку бити потписани око јуна.

Заједничка куповина гаса су нови алат који је блок употребио да ограничи скок цене енергената изазван смањењем руског снабдевања због рата у Украјини. Иако су цене гаса и струје тренутно само део рекорда постигнутих у августу, оне ипак подстичу инфлацију потрошача и утичу на конкурентност локалних компанија у односу на ривале у САД и Кини.

"Јасно је да морамо да преокренемо економску ток у Европи", рекао је Шефцовић. "Верујем да стварамо нови систем који ће повећати конкуренцију и довести нове добављаче и смањити цене енергије. Откако смо започели ово, постоји огромно интересовање међународних добављача."

Блок је прошле године прогурао низ прописа о ванредним ситуацијама како би осигурао да се невиђени скокови цена не понове, укључујући обавезу за 15 одсто допуњавања резерви. То би износило око 13,5 милијарди метричких тона, што је и даље само делић од 338 милијарди кубних метара колико је ЕУ увезла 2021.

Шефчовић је рекао да види интересовање за заједничке куповине индустријских потрошача гаса у секторима укључујући челик, алуминијум, керамику, стакло и производњу аутомобила.

Што се тиче понуде, више од 50 компанија из целог света заинтересовано је за сарадњу са Европом путем енергетске платформе, рекао је Шефчовић. Након првог тендера, ЕУ ће редовно организовати више заједничких набавки како би осигурала да блок има довољно гаса.

Док је складиште у Европи још око 61 одсто попуњено, углавном захваљујући благој зими, фокус се већ помера на допуњавање резерви уочи следеће грејне сезоне.

"Изузетно сам против било каквог самозадовољства или осећања да су прошла тешка времена прошле године, јер не знамо шта нам ова година спрема", рекао је Шефчовић. "Оно што је све важније је да морамо да се носимо са ценама. Не можемо да напајамо нашу економију уз тако велику разлику у ценама у поређењу са САД или Кином."

image
VV inauguration
banner