Економија

Брига за Европу: Све већа кинеска потражња за гасом

Бржи економски раст у Кини 2023. требало би да увећа њене потребе за горивом, што би пак могло да утиче на пораст глобалне потражње и подигне цене до "неодрживог" нивоа од лета 2022. године
Брига за Европу: Све већа кинеска потражња за гасом© Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, File

По подацима Међународне агенције за енергетику (ИЕА), на снабдевање Европе гасом могла би много више да утиче све већа кинеска тражња за истим од чињенице да је готово заустављена испорука руског плавог енергента ка Старом континенту.

Иако је све у вези с кинеским потребама за гасом непознаница, врло је могуће да увоз течног природног гаса (ЛНГ) порасте и до 35 одсто у 2023. години уколико цене и даље буду у паду а њена економија настави да се брзо шири. То би пак могло да утиче на пораст глобалне потражње и подигне цене до "неодрживог" нивоа од лета 2022, наводи ИЕА у тромесечном извештају а преноси "Блумберг".

Кина је у међувремену укинула строга ковид ограничења која су утицала на пад потражње за енергентима прошле године, што је Европи помогло да увезе рекордне количине ЛНГ-а из целог света не би ли нашла замену за јефтини руски гас.

Бржи економски раст у Кини 2023. требало би да увећа њене потребе за горивом, али велико је питање да ли ће то подићи обим куповине на нивое из претходних година, наводи "Блумберг".

ИЕА је саопштила да постоји разлика од 40 милијарди кубних метара између најниже и највише процене кинеског увоза ЛНГ-а ове године. Највиша граница опсега би довела до пораста кинеског увоза знатно изнад оног рекордног из 2021. Разлика у проценама представља око осам процената онога што би Европа могла да потроши 2023. године.

"Овај распон је значајнији од неизвесности повезане с потенцијалним губитком свих преосталих гасних токова гаса из Русије у Европу", истиче ИЕА. 

За сада се очекује да ће се укупна потрошња гаса у Кини вратити за скоро седам процената 2023. године, док званичници ИЕА и Европске уније упозоравају да је дисциплина при потрошњи и даље неопходна за континент с обзиром на то да су због уведених санкција на руске енергенте себе оставили без неопходних и јефтиних залиха кључног енергента.

image