Економија

Министарство финансија САД: Четири "ћерке фирме" руске Сбербанке искључене из америчких санкција

"Сбербанци" су наметнуте санкције након почетка Специјале војне операције у Украјини прошле године
Министарство финансија САД: Четири "ћерке фирме" руске Сбербанке искључене из америчких санкцијаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Министарство финансија САД искључило је известан број подружница "Сбербанке" са листе санкционисаних ентитета, наводи се у саопштењу америчког министарства.

Прецизира се да су из санкција повучене укупно четири "ћерке" финансијске организације, преносе "РИА новости".

Крајем фебруара 2022, након почетка руске специјалне операције у Украјини, Вашингтон је најавио увођење рестриктивних мера против бројних великих руских банака, укључујући "Сбербанку".

Ројтерс је крајем фебруара известио да су се руске банке опоравиле од првобитног ударца који су западне санкције задале Москви прошле године.

Аналитичар финансијерске групе БЦС Михаил Зелцер је за ту агенцију изјавио је да "Сбербанка" настоји да у текућој години оствари профите на нивоу оних које је забележила пре увођења санкција 2021. године, и оценио да је случај "Сбербанке" показатељ за руски банкарски сектор у целини.

Почетком месеца су медији известили да ће ЕУ можда понудити руским банкама које су искључене са међународне банкарске мреже СВИФТ да користе алтернативне канале за размену трансакција са страним партнерима.

image