Економија

Клијенти из Кине напуштају швајцарске банке због санкција Русији

Клијенти из Азије чине значајан удео у банкарском сектору земље, који представља 10 посто швајцарског БДП-а, пише "Фајненшел тајмс"
Клијенти из Кине напуштају швајцарске банке због санкција РусијиGetty © Daniel Berehulak

Кинески клијенти престају да држе новац у швајцарским банкама из страха да ће њихова средства бити подвргнута санкцијама, као што се десило са руском имовином, пише "Фајненшел тајмс".

"Били смо не само изненађени, већ и шокирани што је Швајцарска одустала од неутралног статуса. Имам статистику да буквално стотине клијената који су хтели да отворе рачуне сада то не желе", рекао је члан управног одбора једне од швајцарских банака.

"Фајненшел тајмс" је разговарао са менаџментом шест од десет највећих банака у Швајцарској и у свакој су говорили о истом проблему. Напомиње се да клијенти из Азије чине значајан удео у банкарском сектору земље, који представља 10 посто швајцарског БДП-а.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова приметила је да се Швајцарска удаљила од своје политике неутралности, и то објаснила чињеницом да је Берн подржао санкције ЕУ, блокирао рачуне појединим физичким и правним лицима из Русије, и забранио пружање услуга руској влади.

Министарство правде и полиције Швајцарске је 15. фебруара изјавило да би конфискација приватне руске имовине била у супротности са Уставом земље и садашњим правним поретком.

Према речима руског амбасадора у Берну Сергеја Гармонина, конфискација руске имовине би створила опасан преседан за глобални финансијски систем. Гармонин је подсетио да је у оквиру антируских санкција Швајцарска замрзнула руску имовину у износу од око 7,5 милијарди долара.

Министарство спољних послова Швајцарске је почетком фебруара објавило Извештај о спољној политици за 2022. годину на основу ког би требало да преиспита своје односе са Русијом. У документу се више пута наводи да Швајцарска осуђује руску специјалну војну операцију у Украјини. 

image
VV inauguration
banner