Русија

ЕУ Русији нуди алтернативу за СВИФТ?

Руски "Роселкосбанк" би поново могао да се користи алтернативне канале за размену трансакција са иностранством јер се преко њега одвија највећи део извоза ђубрива и хране који иначе није под санкцијама
ЕУ Русији нуди алтернативу за СВИФТ?© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Руским банкама које су искључене са међународне банкарске мреже СВИФТ можда ће бити дозвољено да користе алтернативне канале за размену трансакција са страним партнерима, известио је у суботу РБК, позивајући се на смернице ЕУ.

Алтернативе су заправо "неспецијализоване услуге за размену финансијских порука", као што су телефон, факс или електронска пошта.

Банке које нису на листи санкција ЕУ ове канале могу да користе за пословање са европским финансијским институцијама под условом да саме трансакције такође нису предмет санкција, наводи се у документу, а као пример наведено је плаћање за увоз и извоз несанкционисане робе.

СВИФТ са седиштем у Белгији је систем за размену порука високе безбедности који омогућава финансијске трансакције широм света. ЕУ је прошле године десет кључних руских банака искључила из система у оквиру санкција.

На листи искључених банака налазе се "Роселкосбанк", "Сбербанк", "ВТБ", "Аткритије", "Новикомбанк", "Промсвиасбанк", "Росија", "Совкомбанк", "ВЕБ.рф" и "МКБ".

Оне тако не могу ни да примају страну валуту нити да преносе средства у иностранство, а девет њих је подложно и санкцијама блокирања, које финансијским организацијама ЕУ забрањују да сарађују са њима.

Сличне казнене мере недавно су уведене и за "Тинкоф банку", "Росбанку", "Алфа банку", "ВБРР" и "Далекоисточну банку". Иако оне нису одвојене од СВИФТ-а посебном одлуком, због санкција неће моћи да користе систем.

РБК међутим тврди да би руски "Роселкосбанк", који је искључен са СВИФТ-а, али није подложан санкцијама блокирања, могао поменуте смернице ЕУ да искористи у своју корист. Наиме, СВИФТ је престао да сервисира ту банку у јуну прошле године, али су се почетком новембра појавили извештаји да је Русија предложила укидање санкција и њено поновно повезивање са системом.

Разлог за њено изузеће је због тога што се преко ње обрађује највећи део руског извоза ђубрива и хране, што не потпада под санкције. Уз то, иако Брисел до сад није наложио да се санкције "Розелкосбанку", Европска комисија наговестила је да се о томе разговара.

Русија има сопствени систем за размену финансијских порука, СПФС, који може да делује као замена за СВИФТ на домаћем тржишту.

Иако је његова покривеност и даље много мања од покривености СВИФТ-а – који има 11.000 финансијских организација широм света – ширење СПФС-а је све брже последњих месеци.

Руска централна банка је у фебруару објавила да систем сада има 469 учесника, укључујући 115 страних ентитета из 14 земаља.

image