Русија

Већина земаља и даље жели руску нафту

Потражња за нафтом и нафтним дериватима није промењена, саопштио заменик руског министра енергетике
Већина земаља и даље жели руску нафтуwww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

Већина земаља је и даље отворена за увоз руских нафтних деривата, упркос ембаргу које су западне државе увеле 5. фебруара, саопштио је заменик руског министра енергетике Павел Сорокин.

"Већина тржишта остаје отворена. Наша индустрија је прилично ефикасна", поручио је Сорокин, одговарајући на питање на који начин ће ембарго утицати на економију Русије. 

Према његовим речима, потражња за нафтом и нафтним дериватима није промењена, креће се од 99,5 до 101 милион барела дневно.

"Токови руских нафтних производа су се прерасподелили", додао је Сорокин. 

Он је навео да већина земаља у свету не подржава приступ западних држава да се уведу "вештачка ограничења" јер то, како је истакао, угрожава глобалну равнотежу понуде и потражње у низу индустрија. 

Подсетимо, ембарго на поморске испоруке нафте из Русије у Европску унију ступио је на снагу 5. децембра 2022. године, а ЕУ, Г7 и Аустралија су се договориле о ограничењу цене руске нафте која се испоручује поморским путем на 60 долара поп барелу. 

Од 5. фебруара 2023. године, на снагу су ступила слична ограничења испоруке нафтних деривата из Русије. Граница је постављена на 100 и 45 долара по барелу, у зависности од категорије нафтних производа.

image