Економија

Потрес на америчком банкарском тржишту, постоји ли ризик за читав систем?

Изненадно повлачење новца из две калифорнијске компаније изазвало је ланчану реакцију која се брзо прелила и у Европу
Потрес на америчком банкарском тржишту, постоји ли ризик за читав систем?www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Изненадно гашење компаније "Силвергејт капитал корпорејшн" (СКК) и одлука којој је прибегла "Силикон вали бенк" (СВБ) да распрода део својих акција могла би да буде само врх леденог брега, пише "Блумберг".

Драматична распродаја акција америчких банака прелила се у петак у Европу, пошто су неке од највећих банака у региону забележиле највећи пад акција у последњих девет месеци, преноси Ројтерс.

Европски банкарски индекс пао је за 4,4 одсто, што представља највећи једнодневни пад од почетка јуна.

Врх леденог брега

Проблем код оба, некада високорангирана калифорнијска инвеститора - СВБ и СКК - била је одлука клијената да започну са брзим повлачењем новца. Испод ове одлуке, наводи "Блумберг", крије се зјапећа пукотина која се протеже кроз финансијски систем. Уколико превише клијената истовремено повуче своје депозите, активира се зачарани круг.

"Широм света инвестиција, сви се сада питају ко је следећи", изјавио је Јенс Нордвиг, оснивач компанија за тржишну аналитику и анализу података "Еканте дата" и "Маркет ридер".

Усред повлачења депозита у СВБ, главни извршни директор ове банке Грег Бејкер је у четвртак позвао клијенте да "остану мирни".

Глобални пад банкарских акција изазван је одлуком СВБ, која је била приморана да прикупи нови капитал након што је изгубила 1,8 милијарди долара продајом пакета углавном америчких обвезница како би задовољила захтеве улагача за готовином.

Непосредни ризик за многе банке можда није егзистенцијалан, тврде финансијски аналитичари, али би могао да буде веома болан. Банке ће сада бити принуђене да се такмиче између себе, нудећи веће камате штедишама, а то ће значајно смањити њихове зараде.

"СВБ само је врх леденог брега", изјавио је Кристофер Вален, председник финансијске консултантске фирме "Вален глобал адвисорс".

"Нисам забринут за велике играче, али многи мали ће добијати ужасне ударце", додао је Вален.

Иронично је да су многи инвеститори инвестирали у акције како би се изборили са повећањем каматних стопа од стране Федералних резерви, што је требало да им омогући веће зараде. За њих ова недеља представља посебан шок.

СВБ је најавила распродају акција пошто су њени клијенти, које углавном чине компаније подржане ризичним капиталом, повукли своје депозите. СВБ је потом ажурирала прогнозу за ову годину како би у њега укључила пад нето прихода од камата.

Мање банке изложене су већем ризику

Неколико сати након што је извршни директор СВБ позвао клијенте да остану мирни, појавила се вест да бројне компаније као меру предострожности саветују улагачима да повуку свој новац из банке.

У "Силвергејту" проблем је био повлачење депозита, које је започело прошле године, када су клијенти повукли готовину из банке да би пребродили колапс на тржишту криптовалута. Након губитака изазваних брзом продајом хартија од вредности, фирма је у среду објавила план за обуставу пословања и ликвидацију.

Због финансијске кризе из 2008. власти су улагале много више пажње у обезбеђивање стабилности великих, "системски важних" банака, као што су "Џи-Пи Морган" или "Бенк оф Америка". То је приморало највеће банке да држе веће количине капитала по страни како би њихово "здравље било ван сваке сумње."

За разлику од њих, за мање банке је важио "веома лаган приступ", рекао је Мајкл Бар, потпредседник ФЕД-а, током говора у четвртак.

"Очигледно је да постоје и велике институције које су изложене овим ризицима, али та изложеност има тенденцију да буде само мали део њиховог биланса", рекао је Бар. "Чак и ако доживе одлив депозита, то ће остати изоловано."

Овај догађај је поново указао на рањивост банкарског система, након што су се банке суочиле са глобалном финансијском кризом 2008. године.

Тај крах из 2008. и економске последице пандемије ковида-19 навели су централне банке и владе да штампају на хиљаде милијарди долара, с последицама које је тешко предвидети.

image
VV inauguration
banner