Економија

Главни акционар "Креди Свис" одбацује могућност нових улагања у банку

Акције швајцарске банке пале су за 16 одсто након изјаве после изјаве председника Народне банке Саудијске Арабије
Главни акционар "Креди Свис" одбацује могућност нових улагања у банкуwww.globallookpress.com © Ernesto Arbitraggio

Главни акционар банке "Креди Свис", која је за три месеца изгубила више од трећине своје вредности, одбацио је сваку могућност нових улагања у проблематичну швајцарску банку, пренео је "Блумберг".

"Одговор је апсолутно не, из много разлога", рекао је председник Народне банке Саудијске Арабије Амар Ел Кудаири.

"Креди Свис" је доживео пад за чак 23 одсто, а то је нови и рекордно низак ниво, док су се трошкови осигурања обвезница у краткорочном периоду приближили нивоу који указује на озбиљну забринутост инвеститора.

Банка је у међувремену почела да реализује свој план изласка из кризе, који предвиђа отварање нове јединице инвестиционог банкарства. Ово је ризичан план, поготово зато што се реализује у ситуацији колапса неколико америчких регионалних банака.

Улрих Кернер, извршни директор "Креди Свис", у уторак је изјавио да је финансијска позиција банке "добра", укључујући и коефицијент ликвидности. Он је додао да је фирма забележила нови прилив у понедељак.

"Нико није задовољан падом акција, али ми се концентришемо на извршење плана опоравка", рекао је Кернер у интервјуу за "Блумберг телевизију".

Нови пад акција од 16 одсто

Саудијска Народна банка постала је крајем прошле године највећи акционар "Креди Свис", након што је купила 9,9 одсто удела у швајцарској банци. Иначе, банка је изгубила више од 500 милиона франака за неколико месеци.

Ел Кудаири је у октобру изјавио да му се "свиђа" ново руководство банке "Креди Свис" и њихова решеност да реализују план опоравка, али да било какав додатни капитал "не долази у обзир". Он је у среду рекао да би се додавање улога суочило са новим регулаторним препрекама: "Ако пређемо 10 одсто, примењују се нова регулаторна правила."

Такође, Ел Кудаири је изјавио да његова банка није заинтересована ни за преузимање удела у новој инвестиционој банци "Фрст Бостон", која се издваја из банке "Креди Свис".

У среду је председник банке Аксел Лиман одбацио идеју да је банци потребна помоћ владе, додајући да то "није тема" за ову банку, која, након низа погрешних корака, настоји да ојача поверење међу клијентима, инвеститорима и регулаторима. 

Иначе, европски банкарске индекси опали су у свим сегментима након што су се прошириле вести о нестабилности банке.

Акције швајцарске банке пале су за 16 одсто након ове изјаве њеног главног акционара.

image