Економија

"Креди Свис" je следећи? Аналитичар који је предвидео финансијску кризу 2008. сада упозорава на нову

Роберт Кијосаки, који је тачно прогнозирао крах "Лиман брадерса", очекује да је следећа на реду банка "Креди Свис"
"Креди Свис" je следећи? Аналитичар који је предвидео финансијску кризу 2008. сада упозорава на нову© Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP, File

Бизнисмен и аналитичар који је предвидео колапс "Лиман брадерса" 2008. године, чиме је званично отпочела светска економска криза, верује да је после пада "Силикон вели бенк" следећи на реду швајцарски гигант "Креди Свис".

Роберт Кијосаки, аутор бестселера "Богати отац, сиромашни отац" (Rich Dad Poor Dad), пад "Креди Свиса" је предвидео свега неколико сати пре него што је сама банка признала да има проблема са трошковима осигурања обвезница.

Акције у "Креди Свис групи" стрмоглавиле су се одмах за 15 одсто.

"Проблем је тржиште обвезница, и моје предвиђање је да ће следећа банка бити 'Креди Свис' јер се тржиште обвезница руши", рекао је Кијосаки.

Како преноси "Дејли мејл", Кијосаки је појаснио да "амерички долар тренутно губи своју хомогеност у свету. Тако да ће штампати све више и више тога... покушавајући да спрече ову ствар да не потоне."

Експерт је рекао да је тржиште обвезница – које је веће од тржишта акција – сада проблем, а чињеница да је у краху узнемирује многе посматраче.

Он је рекао да је "забринут" за "Креди Свис", упркос томе што је то велика банка са високом изложеношћу и конзервативним трезорима у свом портфељу.

Како преноси "Блумберг", групација "Креди Свис" саопштила je да су њихови клијенти и овог месеца наставили да подижу своје депозите.

Одливи клијената, на нивоима без преседана од почетка октобра, нису се променили ни овог месеца, наводи се у годишњем извештају банке објављеном данас.

У новембру је банка објавила одлив од око 84 милијарде швајцарских франака (92 милијарде долара) након буре на друштвеним мрежама о финансијском здрављу банке која је престрашила клијенте. Иако је председник Аксел Леман устврдио почетком децембра да су одливи "у основи" заустављени, укупан губитак имовине порастао је на чак 110,5 милијарди франака у четвртом кварталу.

image