Економија

Мишустин: Инфлација у Русији нижа је од циљаних четири одсто

Русија је достигла циљаних четири одсто пре него што је то било очекивано, те се може рећи да она сада нема проблема са инфлацијом, упркос спољашњим притисцима
Мишустин: Инфлација у Русији нижа је од циљаних четири одстоwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Премијер Руске Федерације Михаил Мишустин изјавио је данас да је инфлација у земљи већ достигла ниво испод циљаних четири одсто.

"Данас је инфлација испод циљаних четири одсто", поручио је премијер, коментаришући економску ситуацију у земљи.

Према последњим подацима, Русија је успела да се избори са економским проблемима боље него што је то било очекивано. Министар економије Русије Максим Решетњиков је, подсетимо, почетком године наговестио да ће садашњи показатељ од испод четири одсто бити достигнут тек крајем другог квартала ове године, што су данас ипак демантовали последњи подаци, о којима је говорио Мишустин.

Последњи подаци указују и на то да је званична Москва за прва три месеца ове године успела да постигне значајне резултате, јер је инфлација на крају прошле године износила 11,9 одсто, а сада је њена стопа пала испод четири одсто.

Колико је велики искорак начињен за последњих годину дана говори и чињеница да је у марту 2022. године, месец дана након почетка Специјалне војне операције, овај показатељ износио 16,69 одсто.

Највиши ниво инфлације у Русији је, подсетимо, забележен месец дана касније, у априлу, када је достигао 17,8 одсто. То је уједно и највиша вредност инфлације у Русији од 2001. године. Ипак, од тада њен ниво је падао сваког месеца, о чему је говорио и председник Русије Владимир Путин. 

Тренутна ситуација са инфлацијом у Русији свакако је боља него у земљама еврозоне.  

Према подацима Евростата од 2. марта, стопа инфлације еврозоне за месец фебруар очекује се да ће износити 8,5 одсто на годишњем нивоу, док би овај показатељ на месечном нивоу требало да забележи раст од 0,8 одсто.

Циљ еврозоне је, подсетимо, инфлација од два одсто. 

image