Русија

Економија Русије и до шест пута у бољем стању него што су очекивали на Западу

Руско Министарство економије саопштило је да је БДП земље у периоду од јануара до октобра 2022. опао мање него што се очекивало - за 1,9, уместо за 2,1 одсто
Економија Русије и до шест пута у бољем стању него што су очекивали на Западуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Руско Министарство економије саопштило је данас да је руски БДП у првих десет месеци ове године забележио пад од 1,9 одсто, уместо 2,1 одсто, како је првобитно саопштено процењено крајем новембра, преносе руски медији.

"Управо нам је јачање руско-белоруске сарадње помогло да повећамо трговину и, у целини, ублажимо економски пад и последице санкција. На основу резултата за десет месеци ове године пад БДП-а је 1,9%", рекао је данас руски министар економије Максим Решетњиков на састанку парламентарне скупштине Уније Русије и Белорусије.

О резултатима који су бољи него што се очекивало, пре четири дана говорио је и руски лидер Владимир Путин. Он је изјавио да ће, како показују најновији подаци, бруто домаћи производ за целу 2022. годину пасти мање него што је Министарство економије раније очекивало - за 2,5 одсто уместо 2,9.

То значи да ће укупна вредност произведене робе и свих услуга у Русији током целе године бити већа него што се очекивало, односно, да руска економија боље одолева западним санкцијама, иако бележи пад.

Западни медији и организације прогнозирали су током првог квартала ове године резултате који су и до неколико пута гори од остварених.

Тако је Међународни монетарни фонд у априлу објавио да очекује да ће руска економија опасти за нешто више од осам одсто, док је вашингтонски Институт за међународне финансије у марту прогнозирао скоро дупло већи пад. Ројтерс је пренео информацију да би, руски БДП требало да опадне за чак 15 одсто, што је око шест пута више него што очекују руски економисти.

Ипак, економија Русије следеће године требало би да настави да се опоравља, рекли су из Министарства економије крајем новембра, додајући да би током 2024. требало да буде забележен стабилан раст од 2,6 одсто.

image