Русија

Инфлација у Русији у другом кварталу пашће испод циљаних четири одсто

Иако је инфлација у Русији на вишем нивоу него у земљама еврозоне, Москва је ближа циљаном показатељу од 4 одсто, него што је то случај са еврозоном
Инфлација у Русији у другом кварталу пашће испод циљаних четири одстоwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Руски министар економије Максим Решетњиков рекао је данас да је инфлација у Русији на крају 2022. године пала испод очекиваних 12 одсто и да износи 11,9 одсто.

Иако је руски министар финансија Антон Силуанов 29. децембра изјавио да ће инфлација, како се очекује, бити око 12 одсто, а Министарство за економски развој прогнозирало да ће бити 12-12,4 одсто, последњи званични подаци показују да је Москва успела да се избори са тешком годином и многобројним санкцијама и да превазиђе очекивања не само Запада, већ и сопствене земље.

Министар економије изјавио је да ће се показатељ знатно снизити на крају првог квартала нове године и додао да се може очекивати да ће инфлација на крају другог квартала 2023. пасти и испод циљаних 4 одсто.

Инфлација ће, како је рекао, достићи овај ниво макар током неког краћег периода, објаснио је Решетњиков данас на првом овогодишњем састанку са члановима владе којем је присуствовао и руски председник Владимир Путин.

Децембарске прогнозе ЦБ Русије ипак говоре да ће се инфлација током ове године спустити до 5,8 одсто, док ће циљаних 4 одсто, које је ЦБ Русије одредила 2015. године, постати део нове статистике у 2024. години. 

Инфлација у земљи успела је да се спусти до овог нивоа у периоду од 2017-2020. године. Ипак, 2021. године десио се раст цена због пандемије  вируса корона, а 2022. године цене су порасле због нових промена које су последица конфликта у Украјини и санкција са Запада. 

Иако овогодишњи показатељи за инфлацију у Русији још увек одскачу од циљаних четири одсто, инфлација бележи константан пад сваког месеца од априла ове године, о чему је говорио и председник Путин.

У априлу прошле године, показатељ је достигао 17,8 одсто - ово је уједно и највиша вредност инфлације у Русији од 2001. године. Први већи раст инфлације ове године десио се у марту, након почетка војне операције у Украјини. Показатељ је тада за месец дана скочио са 9,15 одсто на 16,69 одсто, показују званични подаци.

Ипак, Русија је ближа остварењу својих такозваних инфлационих циљева (достићи 4 одсто), него што је то случај са земљама еврозоне, чији је циљ инфлација од 2 одсто. Иако је Русија крајем године бележила инфлацију око 12 одсто, ова цифра ближа је циљаним 4 одсто, него што је еврозона нивоу инфлације од 2 одсто. Последњи прелиминарни подаци "Евростата" показују да ће годишња инфлација у еврозони за месец децембар највероватније износити 9,2 одсто, док из Европске централне банке поручују да ће се прошле година запамтити као период високе инфлације и лоше стабилности цена. 

Главни узрок високе инфлације у ЕУ и током новембра била је енергетика, показују званични подаци Европске уније. 

Међу земљама Европске уније, највиша стопа инфлације забележена је у Мађарској - 23,1 одсто, а најнижа у Шпанији, где је износила 6,7 одсто.

Немачки министар економије оценио је 1. јануара да ће инфлација у тој земљи током 2023. године бити на нивоу од 7 одсто. 

Француска очекује пораст цена почетком године, након чега би оне требало да падну, док из Британије данас поручују да се Лондон суочава са озбиљном претњом упорно високе инфлације.

Турска се нада да ће инфлација пасти испод 30 одсто до краја ове године, након што је у новембру прошле године Анкара објавила шокантан податак о инфлацији од 84,39 одсто.

image