Економија

Изолација Русије из међународног финансијског система учинила земљу отпорном на кризу

Западне санкције не само да нису уродиле плодом већ су заштитиле Русију од међународне финансијске кризе
Изолација Русије из међународног финансијског система учинила земљу отпорном на кризуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Русија је толико изолована из глобалног финансијског система да неће осетити никакве последице краха "Силикон вели банке".

"Наш банкарски систем има одређене везе са неким сегментима међународног финансијског система, али је углавном под илегалним ограничењима колективног Запада", рекао је ортпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси државна новинска агенција ТАСС.

"Ми смо у извесној мери осигурани од негативног утицаја кризе која се сада одвија у иностранству", додао је Песков.

Како тврди Ем-Ес-Ен, Русија се, као и већи део света, суочила са кредитном кризом због последица кризе хипотекарних кредита у САД 2008. године која је на крају довела до глобалне финансијске кризе.

Како се земља опорављала од рецесије, почела је да ради на томе да од Москве направи глобално финансијско средиште.

Због санкција које је Запад увео Москви многе међународне банке и рачуноводствени гиганти су се повукли из Русије, руским банкама је забрањен приступ СВИФТ-у, сервис за размену порука са седиштем у Белгији који омогућава банкама широм света да комуницирају о прекограничним трансакцијама.

Ова забрана је отежала прекограничне трансакције за руски трговински и финансијски систем. Али, подаци показују да је руска економија отпорна. Статистичка агенција саопштила је да се БДП Русије смањио за само 2,1 одсто у 2022. години.

Ограничења цене гаса и нафте такође нису утицала на извоз, а сада се испоставило и да Русија неће оставити никакве последице после другог највећег колапса банке у историји САД - краха СВБ.

image