Економија

Банкарска криза још није готова: Пала вредност акција Дојче банке и УБС-а

Превирања се разликују од финансијске кризе 2008. године јер су банке боље капитализоване, поручују стручњаци
Банкарска криза још није готова: Пала вредност акција Дојче банке и УБС-а© Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Акције банака у Европи данас су нагло пале, а Дојче банка и УБС забринуте су због тога што најгори проблеми у банкарском сектору, још од кризе 2008. године, нису обуздани, пише Ројтерс.

Дојче банка је ослабила трећи дан заредом и вредност њених акција је пала за више од 11 одсто, док "Блумберг" наводи да је пад вредности акција ближи 15 одсто. Акције те банке су изгубиле петину своје вредности у односу на почетак месеца.

"Дојче банка је већ неко време у центру пажње, на сличан начин као што је био 'Креди Свис'", рекао је Стјуарт Кол, главни макроекономиста у "Еквити капитал".

Додао је да је банка прошла кроз разна реструктурирања и промене руководства како би се вратила на чврсте темеље, али су сви напори остали безуспешни.

Глобални банкарски сектор је потресен због изненадног колапса две банке у САД овог месеца, пише агенција и додаје да су креатори политике нагласили да се превирања разликују од финансијске кризе 2008. године, поручивши да су банке боље капитализоване, као и да су средства лакше доступна. 

Међутим, забринутост је порасла када је УБС одлучио да преузме "Креди Свис", након што је швајцарска банка остала без поверења инвеститора. Власти у Швајцарској и УБС покушавају да преузимање заврше за само месец дана, пише Ројтерс.

Брокерска група "Џеферис" саопштила је да се треба уздржати од куповине деонице УБС-а због аквизиције њеног бившег ривала јер ће та преузимање "Креди Свиса" променити вредност деоница која је била заснована на нижем ризику, органском расту и високим приносима.

"Сви ови елементи, због којих су акционари УБС-а купили деонице, нестали су и тако ће вероватно бити годинама", наводи се у саопштењу групе.

Истовремено, "Креди Свис" и УБС су међу банкама које су под истрагом америчке владе због наводне сарадње са руским олигарсима у заобилажењу санкција, претходно је известио "Блумберг".

Вредност акција УБС-а данас је пала на шест одсто.

Агенција закључује упозорењем економских стручњака који истичу да банкарска криза још увек није завршена.

Шолц умирује ситуацију

Дојче банка је веома профитабилна и нема разлога да се сумња у њену будућност, изјавио је данас немачки канцелар Олаф Шолц, одговарајући на питање о наглом паду вредности акција те банке.

"Дојче банка је темељно реорганизовала и модернизовала свој пословни модел и веома је профитабилна банка", рекао је Шолц на конференцији за штампу у Бриселу.

image