Економија

"РИА Новости": Русија и Кина земље са највећим трговинским суфицитом на свету

Суфицит Русије износио је 333,4 милијарди америчких долара, што је 1,7 пута више у поређењу са 2021. годином, упркос Специјалној војној операцији и санкцијама.
"РИА Новости": Русија и Кина земље са највећим трговинским суфицитом на светуwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Земље са највећим трговинским суфицитом на свету на крају прошле године биле су Русија и Кина, пишу "РИА Новости", позивајући се на податке статистичких служби 60 највећих економија света.

Обе државе су тако у 2022. години превазишле сопствени рекорд: трговински суфицит Кине био је највећи на свету - забележен је раст од 30 одсто на годишњем нивоу, а суфицит је достигао невероватних 877,6 милијарди америчких долара; трговински суфицит Русије износио је 333,4 милијарди америчких долара, што је 1,7 пута више у поређењу са 2021. годином, упркос Специјалној војној операцији и санкцијама. 

Саудијска Арабија нашла се на трећем месту са трговинским суфицитом од 221,3 милијарди америчких долара, што је највећи трговински суфицит који је ова земља регистровала од 2012. године.

Норвешка је током 2022. године напредовала на четврто место са деветог места, повећавши трговински суфицит 2,7 пута. Он је процењен на 164,3 милијарде долара.

Пето место, као и пре, заузела је Аустралија, са суфицитом од 123,1 милијарди долара. 

Катар се нашао на шестом месту (97,5 милијарди долара), а Немачка на седмом, након што је њен трговински суфицит пао 2,4 пута у поређењу са претходном годином. Ирска је заузела осмо место (71 милијарда долара), Малезија девето (58,2 милијарде долара) и Холандија десето (56,2 милијарди долара). 

Једина земља, која је, према подацима "РИА Новости", успела да од трговинског дефицита током прошле године пређе у трговински суфицит била је Нигерија. 

image