Економија

Кинески стручњак: Елиминација долара подиже ефикасност кинеско-руског партнерства

Смањивање зависности од долара је рационалан одговор на акције САД, каже експерт
Кинески стручњак: Елиминација долара подиже ефикасност кинеско-руског партнерства© Tanjug/AP Photo/Elise Amendola, File

Плаћања у рубљама и јуанима омогућиће повећање ефикасности кинеско-руске трговине и ублажити финансијске ризике који произилазе из једностраног притиска који врше САД, рекао је за ТАСС Ћиан Фенг, виши истраживач на Универзитету Таихе.

"Ако се користе плаћања у националним валутама, биће могуће избећи флуктуације девизних курсева и девизних трошкова, поједноставити процесе и процедуре извршења трансакција и повећати лакоћу и ефикасност трговине", рекао је Ћиан.

Кина и Русија су убрзале процес замене јуана и рубље за долар у међусобним обрачунима како би смањиле зависност од америчке валуте и ублажиле ризике, приметио је експерт. "Такве мере су рационалан одговор на акције САД; то је неизбежна борба са хегемонијом долара", додао је он.

Замена долара националним валутама ће смањити ризике везане за флуктуације девизног курса, као и изложеност рестриктивним мерама које намећу поједине земље, рекао је Ћиан.

"Пошто САД имају доминантну позицију у глобалном финансијском систему, могу да појачају притисак и да се мешају у послове других земаља путем манипулације валутама, санкцијама и замрзавањем имовине", приметио је истраживач.

У тренутној ситуацији, Кина и Русија могу "до одређеног степена да доживе амерички финансијски прогон и санкције", навео је експерт. "Извршавање обрачуна у националним валутама омогућиће Кини и Русији да у одређеној мери избегну такве ризике, обезбеђујући тако сопствену економску безбедност", додао је он.

И Кина и Русија већ извесно време са својим партнерима, али и међусобно, тргују у локалним валутама, слабећи тако амерички долар.

image