Русија

Путин: Русији се намеће дедоларизација, САД секу грану на којој седе

Русија би наставила да користи америчку валуту, али не може због санкција, поручио је Путин
Путин: Русији се намеће дедоларизација, САД секу грану на којој седе© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин рекао је да све већу употребу кинеског јуана и других валута у Русији у трансакцијама са страним партнерима не треба посматрати као напад на амерички долар.

У интервјуу за ТВ канал Русија 24, Путин је рекао да је та одлука наметнута његовој земљи западним санкцијама.

"Користили бисмо долар, али нам то не дозвољавају, па како да извршимо плаћања? У валути која је прихватљива за наше трговинске партнере. Јуан је једна таква валута, поготово што га користи и Међународни монетарни фонд", навео је руски лидер.

Бројне санкције уведене Москви као одговор на Специјалну војну операцију у Украјини укључују стављање на црну листу одређеног броја руских банака и њихово уклањање из СВИФТ међубанкарског система за размену порука, као и забране трансакција са руским финансијским субјектима и замрзавање девизних резерви.

Ограничења су одузела Русији могућност да обавља широк спектар међународних трансакција у доларима и еврима, због чега је Москва изгубила поверење у ове валуте.

Док Русија од прошле године појачава коришћење алтернативних валута у трансакцијама, раније овог месеца Путин је предложио да се кинески јуан користи шире, не само у трговини са Кином, већ и у трансакцијама Русије са земљама Африке и Латинске Америке.

Путин је поновио да ће Русија наставити да шири употребу валута које сматра поузданим.

"Наши партнери са задовољством пристају да с нама тргују у јуанима. Земље које производе нафту на Блиском истоку рекле су да такође желе да користе јуан. Постепено ћемо ширити његову употребу и проширити обим валута које сматрамо поузданим. Да, разумемо да постоје одређене предности за долар данас, постоје одређена ограничења у валутама које користимо, не само јуан, већ и друге валуте. Али свака земља је заинтересована да ојача своју националну валуту и све земље ће настојати да то учине", рекао је Путин.

Руски лидер сматра да Сједињене Државе "секу грану на којој седе" ограничавањем употребе долара у зависности од политичке ситуације.

"Постоји сама чињеница да су нам замрзнули девизне резерве. Све земље света, уверавам вас – барем оне које имају резерве – почеле су да се питају колико је Америка поуздана као партнер. И сви су дошли до закључка да је непоуздан", додао је Путин.

image