Економија

Кина и Малезија разматрају формирање Азијског монетарног фонда: Доста ослањања на долар и на ММФ

Нема разлога да зависимо од долара, поручили су лидери
Кина и Малезија разматрају формирање Азијског монетарног фонда: Доста ослањања на долар и на ММФwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Кина је отворена за разговоре са Малезијом о формирању Азијског монетарног фонда, рекао је премијер Анвар Ибрахим, оживљавајући деценијама стар предлог за смањење ослањања на долар.

Анвар је рекао да је предложио оснивање фонда на форуму Боао у Хајнану прошле недеље, наглашавајући потребу да се смањи ослањање на долар или Међународни монетарни фонд.

"Када сам имао састанак са председником Си Ђинпингом, он је одмах рекао: 'Позивам се на Анваров предлог о Азијском монетарном фонду', и поздравио је дискусије", рекао је Анвар у малезијском парламенту. Анвар је прошле недеље био у државној посети Кини.

"Нема разлога да Малезија настави да зависи од долара", додао је он. Малезијска централна банка већ ради на томе да омогући двема нацијама да преговарају о трговинским питањима користећи рингит и јуан, рекао је Анвар, који је и министар финансија.

Коментари малезијског лидера уследили су само неколико месеци након што су бивши званичници у Сингапуру разговарали о томе шта би привреде у региону требало да учине како би ублажиле ризике још увек јаког долара који је ослабио локалне валуте и постао оруђе економске контроле.

Снага долара је главобоља за азијске нације, укључујући Малезију, која је нето увозник прехрамбених артикала. "Блумбергов" доларски индекс достигао је рекордну висину у септембру 2022. године, пошто је раст долара довео валуте југоисточне Азије на најниже вредности у више деценија.

Анвар је рекао да је првобитно расправљао о формирању Азијског монетарног фонда током свог првог мандата као министар финансија 1990-их. Његова идеја у то време није добила на снази јер се амерички долар и даље сматрао јаким, рекао је.

"Али сада са снагом економија Кине, Јапана и других, мислим да би требало да разговарамо о томе — барем размотримо Азијски монетарни фонд, и, друго, употребу наших валута", рекао је он.

image
VV inauguration
banner