Економија

Британски експерти признали: БРИКС има већу економску тежину од Г7

Блок пет земаља у развоју има већи удео у глобалном БДП-у од Групе седам великих економија, показало је британско истраживање
Британски експерти признали: БРИКС има већу економску тежину од Г7www.globallookpress.com © Li Tao/XinHua

Група БРИКС, коју чини пет највећих светских економија у развоју, претекла је Групу седам (Г7) по уделу у глобалном бруто домаћем производу (БДП) заснованом на паритету куповне моћи, показују подаци које је прикупио "Ејкрон макро консалтинг", бриганска компанија за макроекономска истраживања.

Земље БРИКС-а: Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, доприносе са 31,5 одсто светског БДП-а. Са друге стране Г7, коју чине САД, Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан и Велика Британија, и који се сматра најнапреднијим економским блоком земаља на планети, чини 30,7 одсто глобалног БДП-а.

Очекује се да ће јаз између ове две групе наставити да расте, кажу аналитичари, пошто Кина и Индија доживљавају снажан економски раст, а све више земаља је заинтересовано за придруживање БРИКС-у.

Раније ове године, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је "више десетина" земаља изразило интересовање за придруживање БРИКС-у, укључујући Алжир, Аргентину, Бахреин, Бангладеш, Индонезију, Иран, Египат, Мексико, Нигерију, Пакистан, Судан, Сирију, Турску, Уједињене Арапске Емирате и Венецуелу. У међувремену, Саудијска Арабија, Египат и Бангладеш придружили су се Новој развојној банци, финансијској организацији БРИКС-а.

Земље БРИКС-а су прошле године најавиле стварање сопствене валуте како би се у међусобним трансакцијама удаљиле од америчког долара и евра.

Међународна поравнања у тим валутама отежана су Русији, чланици оснивачу БРИКС-а, због западних санкција. Недавно је руски председник Владимир Путин предложио коришћење кинеског јуана у трансакцијама са савезницима БРИКС-а и другим међународним партнерима у Азији, Африци и Латинској Америци.

image
VV inauguration
banner