Свет

Кина у УН против једностраних санкција

Кинески представник, у име 25 земаља поручио је да у једностране санкције противне циљевима и принципима Повеље УН и међународног права
Кина у УН против једностраних санкција© Tanjug/Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

Кинески изасланик у на Трећем комитету Генералне скупштине Уједињених нација, Даи Бинг, поручио је у име 25 земаља да се противе једностраним санкцијама, а државе које их намећу, како преноси „Глобал тајмс“, позвао да ту праксу прекину.

"Свет се суочава са испреплетаним глобалним изазовима, а земље у развоју су несразмерно погођене. Истински, ефикасан и функционалан мултилатерални систем заснован на међународној солидарности, јединству и сарадњи потребан је хитно и више него икада", поручио је отправник послова у кинеској Сталној мисији при Уједињеним нацијама.

Ове земље, међутим, ипак постају жртве једностраних принудних мера које се косе са циљевима и принципима Повеље УН и међународног права, мултилатерализма и основних норми међународних односа.

"Поново потврђујемо циљеве и принципе Повеље УН, као и обавезу држава да сарађују једна са другом у складу са Повељом. Поново потврђујемо Агенду за одрживи развој 2030, која снажно позива државе да се уздрже од објављивања и примене било какве једностране економске, финансијске или трговинске мере које нису у складу са међународним правом и Повељом Уједињених нација", рекао је он.

Наметање ових незаконитих мера, каже Бинг, наставља да изазива разорне, понекад чак и по живот опасне последице, на циљане земље и њихове народе.

Једностране мере принуде, заједно са секундарним санкцијама погоршавају постојеће хуманитарне и економске изазове, и како додаје кинески изасланик, резултирају недостатком приступа основним добрима и услугама као што су храна, лекови, безбедна вода за пиће, гориво и струја, и негативно утичу на уживање људска права, укључујући право на здравље и право на живот.

„Позивамо државе да избегавају увођење будућих једностраних санкција које нису у складу са међународним правом и Повељом УН. Садашње околности захтевају солидарност и јединство, а не конфронтацију и поделу, како би се суочили са глобалним изазовима и промовисали и заштитили људска права за све“, рекао је он.

 

image