Економија

"Доктор Пропаст": Прети светска економска криза гора од оне из седамдесетих

Комбинација стагнације, инфлације и дужничке кризе сада је већ неминовна, тврди Нуријел Рубини
"Доктор Пропаст": Прети светска економска криза гора од оне из седамдесетих© Foto Global Look Press/Javier Rojas/Keystone Press Agency

Свету предстоји коктел инфлације, стагнације и дужничке кризе горе од економске кризе из седамдесетих година прошлог века и горе од Велике рецесије с краја претпрошле деценије, тврди амерички економиста Нуријел Рубини.

Рубини, који је широј јавности познат као "Доктор Пропаст" откако је предвидео хипотекарну кризу као почетак Велике рецесије још 2006. године, говорио је за "Блумберг" о узроцима текуће инфлације, али и разлозима зашто је њено развијање у прави "кошмарни сценарио" скоро потпуно неминовно.

Овај економиста је подсетио да је инфлација била неминовна већ 2020. године када су многе државе, али и банке, уводиле великодушне економске и друге олакшице за грађане и предузећа упркос томе што је производња била драстично спутана пандемијом.

Рубини наводи да је глобална производња доживела још два велика шока – кризу у Украјини, односно поскупљења и несташица нафте и гаса изазваних сукцесивним санкцијама које је Запад наметнуо Русији, као и строгих анти-ковид мера које је Кина увела и које негативно утичу на глобалне ланце снабдевања.

Рубини наводи постојање још 11 других фактора који ће неминовно успорити светску производњу, укључујући ту, између осталих, и захлађење односа САД и Кине, фрагментацију глобалне економије, утицај климатских промена, и дедоларизацију многих економија услед различитих санкција.

Он такође сматра да је већина светских влада и банака невољна да се "бори" против растуће инфлације, односно да повећа каматне стопе и престане са увођењем било каквих олакшица:

"Не верујем централним банкама када кажу да ће се борити против инфлације по сваку цену. Пре свега, предстојећа рецесија неће бити кратка и плитка. Биће опака, и подразумеваће комбинацију финансијског стреса и дужничке кризе."

Рубини додаје да ће предстојећа криза бити "гора него седамдесетих година," и да неће проћи само као краткотрајни феномен, што, између осталог, образлаже тиме да су дугови држава, компанија и појединаца тада били далеко мањи него што су сада.

"Могао бих да вам кажем шта бих ја урадио у теорији, али криза се у овом тренутку не може избећи ма шта год урадили," изјавио је Рубини.

Према њему, правац којим би требало ићи је одупирање инфлацији. Међутим, и такав потез има своје последице:

"Али то ће довести до гадне рецесије и финансијске кризе какву нисмо имали током седамдесетих, зато што тада нисмо имали данашња дуговања, и тадашња инфлација је проузрокована стагнацијом која је трајала целе деценије. У овом тренутку, нажалост, не постоји лако решење."

image