Економија

Индонезија одустаје од визе и мастеркарда: Покрећу сопствени систем плаћања

Четврта највећа економија Азије требало би да покрене сопствени систем плаћања следећег месеца, наводе руски медији
Индонезија одустаје од визе и мастеркарда: Покрећу сопствени систем плаћањаGetty © Arturo Holmes / Staff

Банка Индонезије ће у мају покренути домаћи систем плаћања картицама, као део стратегије за смањење зависности од страних система и заштиту трансакција, пишу "РИА Новости".

Гувернер централне банке Пери Варџијо рекао је, како наводи руска агенција, да земља званично покреће домаће картице у блиској сарадњи са владом и Индонежанским удружењем за кредитне картице (АККИ).

У марту је регулатор објавио да се спрема да поступно укине "визу" и "мастеркард", јер жели већу аутономију над својом платном инфраструктуром, што ће постићи минимизирањем улоге страних компанија.

Индонежански председник Џоко Видодо раније је позвао регионалне власти да се "одвикну" од страних платних система и почну да користе картице које издају локалне банке.

Он тврди да Индонезија треба да се заштити од геополитичких потреса, позивајући се на санкције Запада усмерене на руски финансијски сектор због сукоба у Украјини. "Морамо да се сетимо санкција које су САД увеле Русији. 'Виза' и 'мастеркард' могу бити проблем", упозорио је он.

Члан одбора Индонежанског удружења кредитних картица Додит Пробојакти недавно је рекао за "РИА Новости" да ће Џакарта применити руско искуство са платним системом "Мир" за промоцију домаће финансијске мреже.

Москва је увела свој национални систем картица, "Мир", убрзо након што су им САД први пут наметнуле санкције 2014. и створила домаћи национални систем платних картица (НСПК), који може да преузме све "виза" и "мастеркард" трансакције ако америчке компаније одлуче да се повуку.

image