Економија

Каматни шок у Немачкој: Месечне рате кредита увећане и до 700 евра

Због поскупљења кредита, чак и многи људи са високим зарадама више не могу себи да приуште куповину некретнине
Каматни шок у Немачкој: Месечне рате кредита увећане и до 700 евраGetty © Sean Gallup

Свако ко жели да узме кредит за куповину некретнине тренутно је у проблему и недоумици да ли да се уопште задужује. "Шпигл" пише да банке сада у Немачкој у просеку наплаћују 3,75 одсто камате за хипотекарни кредит са фиксном каматном стопом на десет година, и подсећа да је почетком 2022. камата била око један одсто.

За кредит од 320.000 евра са фиксном каматом на десет година и отплатом дуга од три одсто годишње, потрошачи данас морају да плате око 1.800 евра месечно – скоро 700 евра више у односу на рату од пре годину и по дана.

Због поскупљења кредита, чак и многи људи са високим зарадама више не могу себи да приуште куповину некретнине, због чека немачки лист указује да је "посао са хипотекарним кредитима већ пропао".

Каматни шок не погађа само оне који би хтели да купе стан или кућу, већ и оне који већ дуже време поседују некретнине и отплаћују кредите.

Иако се Немци углавном одлучују за позајмице са фиксним каматним стопама, за многе су оне уговорима орочене на пет или десет година. После истека тог периода, примењује се тренутна каматна стопа или морају да узму потпуно нови кредит како би рефинансирали постојећи. Немачки лист наводи да ће сада у оба случаја обавезе банкарских клијената поскупети.

Стручњаци упозоравају да растући трошкови енергије и живота у комбинацији са вишим кредитним стопама прете да се претворе у замку презадужености.

"Међутим, још није могуће проценити да ли ће корисници кредита заиста упасти у невоље у будућности. Због веома дугих фиксних каматних стопа у Немачкој од десет и више година, ефекти би постали очигледни тек за неколико година", каже брокер Хенинг Лудвиг.

У наредним годинама, међутим, ситуација би се могла значајно променити – на штету свих оних којима је потребно накнадно финансирање.

У пролеће 2015. просечна каматна стопа на кредите за некретнине са десетогодишњом фиксном каматом износила је само 1,3 одсто према бази података брокера за финансирање "Интерхип", у јесен 2016. била је нешто више од 1,1 одсто.

Свако ко је у то време узео позајмицу са фиксном каматом, а после десет година и даље има висок преостали дуг, могао би да упадне у проблеме са садашњим каматним стопама.

Последњих година многи власници кућа су узимали кредите са најнижим каматним стопама од један до два одсто, али нису довољно размишљали о томе шта ће им се догодити након истека периода фиксне камате. Стручњаци указују да је, због фазе ниске каматне стопе последњих година, поглед Немаца на каматне стопе искривљен.

Да ли се исплати рефинансирање?

"Шпигл" пише да корисници кредита могу да провере и да ли је вредност њихове имовине порасла.

Они који су купили кућу или стан после 2010, имали су користи од бума некретнина. Вредност њихове имовине је значајно порасла, упркос паду цена последњих месеци.

Зато поједини стручњаци сматрају да се често исплати одустати од продужења отплате постојећег кредита и да уместо тога треба променити банку, која би после поновне процене вредности некретнине новим клијентима могла дати атрактивније услове.

Међутим, истичу да се то не исплати увек, јер трошкови таквог рефинансирања могу износити и неколико стотина евра.

image