Економија

Јелен: Америци следи катастрофа ако не подигне горњу границу државног дуга

Ако САД не буду могле да плаћају своје дугове људи би остајали без посла, а трошкови задуживања отишли би у небеса, поручила министарка финансија
Јелен: Америци следи катастрофа ако не подигне горњу границу државног дугаwww.globallookpress.com © Rod Lamkey/Keystone Press Agency

Ако Конгрес не подигне горњу границу државног дуга, а САД не буду могле да плаћају своје обавезе, дошло би до "економске катастрофе" која би каматне стопе у наредним годинама додатно дигла у небеса, упозорава америчка министарка финансија Џенет Јелен.

Неплаћање америчког дуга, како је она навела, а пренео Ројтерс, резултирало би губитком посла, док би поскупеле хипотеке, као и аутокредити и кредитне картице.

Јелен је зато рекла да је "основна одговорност" Конгреса да повећа или суспендује горњу границу задуживања од 31,4 билиона долара, упозоривши да би неизвршење обавеза угрозило економски напредак који су Сједињене Државе оствариле након пандемије.

"Неплаћање нашег дуга произвело би економску и финансијску катастрофу. Неизвршење обавеза би довека подигло цену задуживања. Будуће инвестиције би постале знатно скупље", рекла је Јелен члановима Метрополитанске привредне коморе Сакрамента.

Ако се горња граница дуга не подигне, америчка предузећа ће се суочити са погоршањем на кредитним тржиштима, а влада вероватно неће моћи да исплаћује оно што је потребно за војне породице и старије особе које се ослањају на социјално осигурање.

Зато, за подизање или суспензију ограничења дуга, Конгрес, каже, не би требало да чека до последњег тренутка.

Јелен је још у јануару посланицима рекла да влада без повећања лимита своје рачуне може да плаћа само до почетка јуна.

Иначе, за разлику од већине других развијених земаља, САД постављају чврсту границу колико могу да позајмљују. Пошто влада троши више новца него што приходује, посланици морају периодично да подижу горњу границу дуга.

Лидер Представничког дома Кевин Макарти, прошле недеље је изнео план којим би се са повећањем горње границе дуга од 1,5 милијарди долара, потрошња смањила за 4,5 милијарди долара, што је оценио као основу за преговоре у наредним недељама.

Бела кућа инсистира да ова два питања не би требало да буду повезана, а Сенат под контролом демократа вероватно ће одбацити предлог .

image
VV inauguration
banner