Свет

Сунак отпутовао у Белфаст да "запечати" нови договор о брегзиту

Британски премијер покушава да прогура трговински споразум са Северном Ирском
Сунак отпутовао у Белфаст да "запечати" нови договор о брегзиту© Tanjug/Liam McBurney/Pool via AP

Британски премијер Риши Сунак отпутовао је у Северну Ирску како би представио нови споразум који је постигао са Европском унијом који се тиче трговинских олакшица после брегзита и за који се нада да ће коначно прекинути политички ћорсокак у покрајини.

Сунак покушава да обезбеди подршку свих страна у Северној Ирској како би могао да ресетује односе са ЕУ - и Сједињеним Државама - а да не наљути посланике у својој странци и у Белфасту, који су највише везани за брегзит, пише Ројтерс.

Његов договор настоји да реши тензије изазване Протоколом о Северној Ирској, сложеним споразумом који је поставио правила трговине за регион под британском управом, а које је Лондон договорио пре него што је напустио ЕУ 2020. године, али сада тврди да су неизводљива.

Да би задржала отворену политички осетљиву границу са Ирском која је чланица ЕУ, Северна Ирска је остала на јединственом тржишту робе ЕУ, повећавајући изгледе да ће се полако одвојити од остатка Уједињеног Краљевства, што је подгрејало страхове у унионистичким заједницама.

Сунак тврди да ће његов споразум, Виндзорски оквир, ојачати унију, укинути правила која су утицала на све, од увоза кобасица до сендвича, и дати посланицима на терену већа овлашћења приликом гласања о правилима и прописима која преузимају из Брисела.

Успех споразума ће вероватно зависити од тога да ли ће убедити Демократску унионистичку партију (ДУП) да оконча свој бојкот аранжмана Северне Ирске о подели власти. Они су били кључни за мировни споразум из 1998. године који је углавном окончао три деценије насиља у Северној Ирској.

Сунак је рекао да жели да објасни детаље различитим заједницама у Северној Ирској и прихвата да ће за то бити потребно време.

"Такође сам веома заинтересован, нисмо се стидели да кажемо да је народу Северне Ирске потребна и заслужује своју владу", рекао је он новинарима.

Овај потез, наводи британска агенција, представља велики ризик за Сунака који је пре само четири месеца преузео дужност. Већина британских листова хвалила је његово достигнуће у навођењу ЕУ да ублажи свој став, и истичу да ће успех зависити од подељене скупштине у Северној Ирској.

Победа би ојачала Сунакову контролу над његовом Конзервативном странком и омогућила му да превазиђе најтеже питање на свом дневном реду док настоји да сустигне опозициону Лабуристичку партију, која је сада далеко испред у анкетама, пре националних избора који се очекују 2024.

Такође би могло довести до дубље сарадње између Британије и ЕУ у другим областима као што су научна истраживања, регулисање финансијских услуга и кретање малих чамаца који превозе мигранте преко Ламанша.

У случају неуспеха, Сунак ризикује побуну евроскептичног крила своје странке, оживљавајући идеолошке поделе које су повремено паралисале владу од гласања за излазак из ЕУ 2016.

Званичници у Лондону и Белфасту кажу да је Сунак био мотивисан да делује пре 25-годишњице споразума на Велики петак, када се очекује и евентуална посета председника САД Џозефа Бајдена.

Бајден је поздравио споразум у понедељак, док је његов државни секретар Ентони Блинкен поздравио Еприлику, извесност и стабилност које је донео споразумЕ.

image