Економија

ММФ признао: Руска економија отпорнија него што се очекивало

Русија се боље снашла за време санкција и постигла неочекивано јаке резултате, кажу у Међународном монетарном фонду
ММФ признао: Руска економија отпорнија него што се очекивалоwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/ photothek.de v

Економија Руске Федерације боље се изборила са санкционим притисцима него што је било очекивано, саопштио је Међународни монетарни фонд у свом овомесечном извештају.

"Руска економија, како се показало, знатно је отпорнија на санкције, него што су то многи стручњаци очекивали. После оштрог пада у другом кварталу прошле године, привреда се озбиљно опоравила у трећем и четвртом кварталу, смањивши пад производње током 2022. године до 2,1 одсто", јављају из ММФ-а.

"Неочекивано јаки резултати" на крају прошле године повезани су са стабилним извозом нафте и растом цена нафте. 

Ипак, током ове године, ММФ очекује нагло смањење пореских прихода због пада цена нафте и гаса, док ће БДП, како се очекује, порасти за 0,7 одсто.

Помоћник председника Русије Максим Орешкин пре неколико дана је изјавио да држава очекује да ће БДП раст бити од један до два одсто

Економија Руске Федерације, како је казао, почела је да региструје позитиван тренд у јулу прошле године. Очекује се пораст плата и крајем априла и крајем године, а држава је као стратешки циљ означила и формирање новог економског модела којим ће Русија себи омогућити самосталност и независност.

image
VV inauguration
banner