Економија

Украјина жели да приграби више прихода од руске нафте

Кијев се спрема да значајно повећа тарифе за транспорт руске сирове нафте у ЕУ
Украјина жели да приграби више прихода од руске нафтеwww.globallookpress.com © Mar 2023 Vlad Karkov/Keystone Press Agency

Кијев се спрема да значајно повећа тарифе за транспорт руске сирове нафте у ЕУ преко своје територије нафтоводом Дружба, објавио је лист "Комерсант" позивајући се на консултантску кућу "Аргус" и изворе на тржишту.

Како се тврди, украјинска компанија "Укртранснафта" је поднела захтев за двостепено повећање транзитних цена - 25 одсто 1. јуна, и додатних 23,5 одсто од 1. августа.

Из руске државне компаније "Трансњефт" потврдили су да су од "Укртранснафте" добили обавештење о повећању тарифа, али су истакли да не воде преговоре са Кијевом о том питању.

Како се наводи, Украјина тренутно преговара о повећању цена транспорта руске нафте са купцима у Словачкој, Мађарској и Чешкој. 

Међутим, сви аранжмани са њима мораће да буду формализовани са руским Министарством енергетике и "Трансњефтом".

Трошак транзита је иначе укључен у цену испоруке нафте, а руске нафтне компаније, након што добију уплате од купаца, надокнађују "Транснефту" за транзит.

Планирано повећање трошкова транзита биће друго у овој години, након што је Кијев 1. јануара већ подигао тарифу за 18,3 одсто.

Прошле године су тарифе такође два пута повећане. 

image