Свет

Резњиков: Украјина "углавном" спремна за контраофанзиву

"Чим будемо имали Божију вољу, временске прилике и наређење из команде, урадићемо то", рекао је украјински министар одбране
Резњиков: Украјина "углавном" спремна за контраофанзиву© Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Украјинска војска је углавном спремна да покрене своју нашироко најављивану контраофанзиву против Русије, али чека наређење за напад од високих званичника у Кијеву, рекао је министар одбране Алексеј Резњиков.

"Чим будемо имали Божију вољу, временске прилике и наређење из команде, урадићемо то", рекао је он на конференцији за новинаре.

Резњиков је током конференције информисао јавност о стању украјинских снага и њиховој употреби тешког наоружања које су обезбедили њихови западни спонзори.

Како је навео, Украјина је снабдевена "веома напредним системима наоружања, посебно у погледу оклопне песнице (борбених оклопних возила)", известио је министар, иако је додао да је се украјински војници и даље обучавају како да управљају дотичним возилима.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је ове недеље да су чланови војног блока предвођеног САД испоручили Кијеву 98 одсто обећаног наоружања, укључујући 1.550 оклопних возила и 230 тенкова.

Шеф америчке европске команде Кристофер Каволи изнео је сличну процену током саслушања у Конгресу у својој домовини.

Помоћник украјинског председника Владимира Зеленског Михаил Подољак је, међутим, оспорио те изјаве, тврдећи да су изјаве НАТО званичника преувеличане и да је његовој земљи потребно више оружја.

Резњиков је раније упозорио на преувеличана очекивања од предстојеће офанзиве, тврдећи да украјински војници и савезници полажу превелике наде у њу. 

Кијев је у више наврата одбацио идеју преговора са Москвом и обавезао се да ће наставити са сукобом док не заузме сву територију коју сматра својом.

Водећи западни медији оценили су да би очекивана офанзива могла бити последња шанса Украјине да оствари значајне добитке и да би неуспех у томе умањио шансе за добијање војне помоћи у будућности.

image