Економија

Нафтна комбинаторика: Како Русија, Саудијска Арабија и УАЕ зарађују на антируским санкцијама Запада

Француски портал оптужује Саудијску Арабију, УАЕ да трговином са Русијом поткопавају напоре Запада да ограничи приходе Москви
Нафтна комбинаторика: Како Русија, Саудијска Арабија и УАЕ зарађују на антируским санкцијама Западаwww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати увезли су рекордну количину руске сирове нафте и нафтних деривата по сниженим ценама за домаћу потрошњу, преноси француски медији "Лоријен — ле жур".

Упркос обимним санкцијама које су САД и ЕУ увеле на руске енергенте, земље Залива користе ниске цене руских енергената како би задовољиле домаћу потражњу, док сопствену нафту извозе по тржишној цени.  

Количина руске нафте која је увезена у УАЕ прошле године се утростручила и износи 60 милиона барела годишње, указују налази аналитичке фирме "Кеплер".

Са друге стране, Ројтерс наводи да је у периоду између марта и априла ове године Ријад увезао рекордних 261 хиљаду тона руског дизела, упркос томе што га пре западних санкција Москви готово није увозио.

"Лоријен - ле жур" подсећа да је намера западних санкција била спречити Москву да финансира Специјалну војну операцију приходима од продаје енергената. УАЕ и Саудијска Арабија су формално неутрални по питању сукоба и до сада су се опирали позивима Вашингтона да се придруже антируској коалицији.

Француски медиј, пак, оцењује да обе земље одржавају пријатељске односе са Москвом.

Примера ради, руској војној фрегати класе "Адмирал Горшков" и танкеру "Кама" било је дозвољено да 6. априла ове године допуне гориво у саудијској луци Џеда, што је био први пут у десет година да је руски ратни брод упловио у неку од лука у Персијском заливу. Такође, Русија је у фебруару 2023. године представила своју артиљерију на међународној одбрамбеној конференцији одржаној у Абу Дабију.

Услед западних санкција, Москва је одлучила да снизи цене енергената за извоз и преусмери га на нова тржишта. Међутим, руски извоз нафте је у марту 2023. постигао највиши ниво у поређењу са претходне три године, указују подаци Међународне агенције за енергетику.

Руски министар енергетике Николај Шуљгинов је 28. марта ове године изјавио да је "преоријентација" целокупног извоза санкционисане сирове нафте успешно изведена.

"Лоријен - ле жур" сматра да окретањем руским производима и игнорисањем става САД, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија "показују спремност да дају приоритет својим националним интересима на штету интереса Запада."

Суочене са опадањем интересовања САД за регион, заливске државе су последњих година прошириле своју листу стратешких партнерстава. 

"Растући обим трговине са Русијом, у комбинацији са регионалним дипломатским успехом предвођеним Кином, сугерише да се нафтне монархије све више окрећу према истоку, поткопавајући напоре Запада да ограничи приходе Русије од нафте", закључује "Лоријен - ле жур".

image
VV inauguration
banner