Економија

Аларм у Вашингтону, САД остају без новца: "Дан икс" почетком јуна

Министарство финансија САД "клизи по веома танком леду"
Аларм у Вашингтону, САД остају без новца: "Дан икс" почетком јунаGetty © Matt Cardy

Сједињене Америчке Државе могле би почетком јуна да оборе рекорд по величини задужења, пише "Политико", позивајући се на анализу Двопартијског центра за политику (БПЦ).

"Дан икс" представља дан када америчка влада више неће моћи да исплати своје дугове, а према прогнозама, то би могло да се деси у периоду од јуна до августа, када ће наплата достићи више од 31 билиона долара.

Ова пројекција је у складу са упозорењем америчке министарке економије Џенет Јелен прошле недеље - да би држава могла да остане без новца 1. јуна.

Ове процене намећу хитну реакцију о ограничењу дуга, а остаје нејасно да ли влада може да одуговлачи до 15. јуна када би тромесечни приходи од пореза обезбедили преко потребну новчану инфузију.

Ако би министарство одложило наплату до краја јуна, могло би да искористи око 145 милијарди долара, купујући време током лета.

Директор сектора за економску политику БПЦ Шаи Акабас каже да би исплате корисницима социјалног осигурања и онима који примају плату на савезном нивоу могле да се доведу у питање, ако се деси да земља први пут у својој историји не отплати дуг почетком следећег месеца.

"Још мислим да није време за панику, али свакако је време да почнемо да бринемо", рекао је Акабас, напомињући да Министарство финансија "клизи по веома танком леду" због малих новчаних токова.

Недостатак готовине у трезору који би могао да осакати америчку економију у наредним недељама делимично је последица разочаравајуће пореске сезоне, помешане са одложеним роковима за подношење пореских пријава за становнике савезних држава попут Калифорније, наводи Акабас.

Након упозорења министарке Јелен, независна канцеларија за буџет Конгреса саопштила је да види значајно већи ризик да ће Трезор остати без средстава почетком јуна.

image
VV inauguration
banner