Економија

Сад им смета и руски алуминијум; Следи затварање на хиљаде компанија

Бела кућа разматра потез који би могао да направи хаос на глобалном тржишту, а европска удружења траже да се забране не уводе
Сад им смета и руски алуминијум; Следи затварање на хиљаде компанија© Global look press/ Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Бајденова администрација разматра ограничавање увоза руског алуминијума као одговор на специјалну војну операцију Русије у Украјини, преноси "Ројтерс".

Овај потез Америке вероватно би утицао на глобално повећање цена метала коришћеног за производњу широког спектра производа, па би се косио са претходним ставом Беле куће да таква врста санкција може изазвати хаос на глобалном тржишту.

"Увек разматрамо све опције. За сада нема померања по овом питању", рекао је званичник Беле куће, док Одељења за трезор и трговину нису одговорила на Ројтерсове захтеве за коментар.

Пред Америком су у овом случају три опције, а то су потпуна забрана увоза, санкције руском произвођачу "Русал корпорацији" која је највећи светски произвођач алуминијума ван Кине, или подизање тарифа до нивоа који би подразумевао ефективну забрану, пише "Блумберг".

Руском алуминијуму у међувремену, забраном прети и ЕУ, па је зато пет европских индустријских удружења затражило од власти ове организације да ограничење не уводе, јер би то довело до затварања хиљада компанија на континенту, сазнаје Ројтерс.

Саопштење су потписали Европска федерација потрошача алуминијума, Немачко савезно удружење за промоцију економског развоја и економских односа са иностранством, Национално удружење италијанских произвођача опреме за ливницу, Италијанско удружење челика, као и Италијанско удружење ливница.

Ова удружења у заједничкој изјави тврде да су они који позивају на акцију против руског метала "или његови главни конкуренти или користе опције снабдевања које нису доступне великој већини чланова европске алуминијумске индустрије".

Акције америчког произвођача алуминијума "Алкоа корпорације" последњи пут су порасле за 5,1 одсто у Њујорку, док су акције "Рио Тинта" који уз алуминијум, производи гвожђе, бакар и друге метале, у среду су у Лондону пале за око одсто.

image