Економија

Инфлација коначно достигла пик: Цене расле и у априлу, али први пут мање него претходних месеци

Посматрано по главним групама производа и услуга, у априлу је у односу на март забележено поскупљење одеће и обуће за 2,6 одсто, цене у сектору здравља су порасле за 1,5 одсто
Инфлација коначно достигла пик: Цене расле и у априлу, али први пут мање него претходних месециGetty © David McNew

Априлска инфлација у Србији је износила 0,7 одсто, пошто су према данас објављеним подацима Републичког завода за статистику (РЗС) за толико повећане цене производа и услуга личне потрошње у априлу у односу на март. Потрошачке цене у априлу су у поређењу са истим месецом претходне године повећане за 15,1 одсто, а у поређењу са децембром 2022. године за 4,4 процента.

Подсетимо, међугодишња инфлација у марту је била 16,2 одсто. Најновији статистички подаци показују да цене и даље расту, али да је инфлација достигла пик претходног месеца и да је почела да пада.

Посматрано по главним групама производа и услуга, у априлу је у односу на март забележено поскупљење одеће и обуће за 2,6 одсто, цене у сектору здравља су порасле за 1,5 одсто.

Опрема за стан и текуће одржавање су поскупели за 1,2 одсто, алкохолна пића и дуван за 0,9 одсто, храна и безалкохолна пића, као и рекреација и култура за по 0,7 процената. Комуникације су поскупеле за 0,6 одсто, услуге ресторана и хотела за 0,5 процената, транспорт за 0,2 одсто а образовања за 0,1 проценат.

Пад цена је забележен у групи становање, вода, електрична енергија и гас и износио је 0,2 одсто.

image