Економија

Појефтинила дрва и пелет – на стовариштима као пред грејну сезону

Већа је понуда, повољније су цене и већи је избор, а испоруке свакодневне јер су многи грађани већ уплатили огрев за наредну зиму
Појефтинила дрва и пелет – на стовариштима као пред грејну сезонуwww.globallookpress.com © Oliver Berg

У односу на мај прошле године, огрев је јефтинији и до 30 одсто: за тону пелета треба издвојити од 30.000 до 36.000 динара, док су дрва најјефтинија на југу земље, а најскупља у Војводини. Кубик је најјефтинији у продаји на камиону – 7.500 хиљада, док на стовариштима кошта од 8.000 до 10.500 динара, преноси РТС.

На стовариштима је зато радно као пред грејну сезону, већа је понуда, повољније су цене и већи је избор. Снабдевачи кажу да су испоруке свакодневне, јер су многи грађани већ уплатили огрев, а очекују још већу потражњу.

"Десет и по хиљада је исцепано дрво, а када је у питању метарско дрво, цене су сада око 9.000 динара на већини стоваришта. Цена варира од стоваришта до стоваришта. Она која су пуна дрветом и на којима продаја иде нешто слабије сада нуде одређене акције, па се тако на једном стоваришту букова метрица продаје по цени од 9.000 динара, а храстова 8.000 динара", објашњава Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета у Београду.

Знатно повољније дрва могу да се купе и директно у газдинствима "Србијашума". Цена кубика је 5.200 динара.

По тој цени могу се снабдети и сви пензионери. Они се пријављују у Удружењу пензионера које је склопило уговор са "Србијашумама".

У Удружењу фабрика пелета, које има 80 чланова, кажу да је производња нормализована.

"Главни прошлогодишњи проблем снабдевеност сировином – дрветом за пелетирање ове године више није проблем. Произвођачи пелета имају дрво и могу да производе пуним капацитетима. Претпостављамо да ће тако бити и у наредном периоду и да ће снабдевеност тржишта остати добра као што је тренутно", изјавио је председник Групација за обновљиве изворе енергије и производњу пелета у ПКС Младен Стојадиновић за РТС.

Стручњаци саветују да ранија куповина огрева доноси већу корист: дрва највише топлоте дају када су просушена, цена је повољнија а многа стоваришта омогућавају плаћање на рате.

"Мислим да су мај и прва половина јуна право време за то из простог разлога што ће, како се примиче грејна сезона, цене ићи навише", напомиње професор Главоњић.

На дрва и пелет у Србији се греје готовина половина домаћинстава. Последњих неколико година код грађана знатно опада интересовање за куповину угља.

image