Економија

ММФ нема поверења у Немачку привреду?

Немачку економију очекује вишегодишња стагнација, уз мале изгледе да би економски раст могао да се убрза у скоријој будућности, пише у извештају ММФ-а
ММФ нема поверења у Немачку привреду?www.globallookpress.com © Magdalena Tröndle

Међународни монетарни фонд (ММФ) предвиђа да ће Немачка у наредних неколико година забележити низак економски раст, пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг" (ФАЗ).

Немачка економија ће ове године вероватно стагнирати, док ће раст у периоду од 2024. до 2026. године бити између један и два одсто, пише у извештају те међународне финансијске организације.

Дугорочно, просечан годишњи раст биће испод један одсто годишње.

У кратком року, високе цене енергената представљају највеће оптерећење за многа предузећа. Дугорочно, највећи проблем биће старење популације и успоравање повећања производње.

"Постоји много неизвесности", сматрају експерти ММФ-а који су прикупљали податке о Немачкој у првој половини маја.

Инфлација би требало да настави да опада, али ће и даље остати висока. Очекује се да ће до краја године пасти на око 4,5 одсто, што је осетно мање од 7,6 одсто колика је била у априлу, док ће тзв. структурална инфлација опадати спорије.

Фискална политика ће и даље морати да буде опрезна како би се избегли скокови стопе инфлације. Мере помоћи за сиромашније делове популације који не могу да приуште високе цене енергената морају бити прецизније усмерене, наводу ФАЗ.

ММФ је у исто време похвалио немачке власти за "добро ношење са енергетском кризом након што је Русија престала са испоруком гаса", додајући да је од помоћи била и блага зима.

Европска комисија је дан раније објавила своје пролећне економске прогнозе, које су за већину земаља оптимистичније он оних из прошле зиме, али не и за Немачку.

ЕК очекује да ће само Естонија, којој се предвиђа пад БДП-а од 0,4 одсто, имати слабије економске показатеље од Немачке, која ће заједно са Финском забележити раст од тек 0,2 одсто.

Савезна влада очекује да ће економски раст Немачке у овој години износити 0,4 одсто, преноси ФАЗ.

image