Економија

Пад индустријске производње у ЕУ у марту већи од очекиваног: Ирска највећи губитник

У марту је у Ирској забележен пад индустријске производње од 26,1 одсто у односу на исти месец прошле године
Пад индустријске производње у ЕУ у марту већи од очекиваног: Ирска највећи губитникGetty © Ian Forsyth

Индустријска производња у еврозони је у марту опала за 4,1 одсто у односу на фебруар, саопштио је данас Евростат, преноси Танјуг. Овај пад није у складу са претходним очекивањима тржишта која су прогнозирала мањи пад - од 2,5 одсто. Индустријска производња је у ЕУ у марту опала за 3,6 одсто у односу на фебруар. Производња у земљама чланицама ЕУ је навише опала у Ирској за 26,3 одсто, Шведској за 3,9 одсто и Немачкој за 3,1 одсто.

На месечном нивоу, у еврозони је смањена производња капиталних производа за 15,4 одсто, репроматеријала за 1,8 одсто, енергије за 0,9 одсто. У ЕУ је у истом периоду пала производња капиталних производа за 12,9 одсто, а репроматеријала за 1,6 одсто.

На годишњем нивоу, највећи губитник је поново Ирска, где је у марту забележен пад индустријске производње од 26,1 одсто у односу на исти месец лане, следе Литванија са падом од 16,6 одсто и Естонија са 12,6 одсто.

Раст индустријске производње на годишњем нивоу од 12,5 одсто је забележен на Малти, 8,9 у Данској и 5,6 одсто у Шпанији. Индустријска производња је порасла у Финској за три одсто, Словенији за 2,3 одсто, Чешкој и Словачкој обе по 1,7 одсто.

image