Економија

Бајден: Америка неће остати без новца, платићемо своје дугове

Амерички председник је навео да су се лидери обе странке сложили око тога да неће дозволити да САД дођу у ситуацију где не могу да плате своје дугове.
Бајден: Америка неће остати без новца, платићемо своје дуговеGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден саопштио је данас да је уверен да ће он и конгресмени Републиканске и Демократске стране постићи споразум о буџету, те да ће Влада САД платити свој дуг.

Бајден је додао да ће се преговарачи састати данас, као и да ће он бити у блиском контакту са њима, преноси Ројтерс.

"Ујединићемо се јер немамо алтернативу. Да будемо јасни, ови преговори се односе на оквире буџета, а не на питање да ли ћемо платити дугове или нећемо", рекао је председник САД.

Он је навео да су се лидери обе странке сложили око тога да неће дозволити да САД дођу у ситуацију где не могу да плате своје дугове.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је раније да би Влада САД могла остати без новца до 1. јуна ако Конгрес не успе да подигне или суспендује горњу границу дуга.

Дуг савезне владе тренутно износи 31,4 билиона долара.
Достизање горње границе дуга значило би да америчка влада више није у могућности да позајмљује новац а то би је такође довело у ситуацију да не може да отплати дуг, што би уздрмало глобална финансијска тржишта и срушило поверење у Америку као глобалног пословног партнера, наводи Ројтерс.

image
VV inauguration
banner