Економија

Директор Управе царина Србије: Нема забране извоза у Руску Федерацију

Нема никаквих санкција односно забране извоза у Руску Федерацију, изјавио је Бранко Радујко, директор Управе царина
Директор Управе царина Србије: Нема забране извоза у Руску Федерацију© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Директор Управе царина Бранко Радујко изјавио је да нема никаквих санкција, односно забране извоза у Руску Федерацију, демантујући наводе Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС), који је претходно саопштио да је Министарство финансија, преко Управе царина, почело увођење санкција Русији.

"Нема никаквих санкција односно забране извоза у Руску Федерацију. Пољопривредници који на руско тржиште извозе своје производе апсолутно немају разлога за бригу. Србија је слободна земља која има развијене спољнотрговинске односе са свима и веома ефикасне и за све једнаке и транспарентне извозне и увозне процедуре", поручио је Радујко.

Како је саопштено из Управе царина, он је нагласио да дезинформације које су се појавиле у јавном простору "од стране неодговорних појединаца, говоре искључиво о њима, њиховој неозбиљности и неодговорности према сопственој држави и народу".

ПОКС је раније саопштио да је Министарство финансија, преко Управе царина, почело увођење санкција Русији, односно да је од данас забрањен увоз и извоз из те земље, што се односи и на пољопривредне производе.

У саопштењу ПОКС је навео да ће то додатно отежати положај пољопривредника у Србији, који од уторка протестују у више од 40 места у Србији.

Подсећа се да је ПОКС против увођења санкција Русији, јер ће то имати негативне ефекте на нашу економију, нарочито пољопривреду, али нарочито и по заштиту наших националних интереса на Косову и Метохији, Републици Српској и Црној Гори.

Портпарол ПОКС Божидар Катић рекао је да Покрет даје пуну подршку сељацима који су устали против политике Владе Србије којом се више од деценије уништава српска пољопривреда.

"Иако је пољопривреда кључни ресурс и највећа развојна и извозна шанса Србије, доведена је до ивице пропасти, због дугогодишње небриге, незаинтересованости и робовања туђим интересима“, навео је Катић.

Он је додао да држава, уместо да издваја за пољопривреду и домаће привреднике, донира страним инвеститорима 50.000 евра по радном месту.

image