Економија

Млади у свету верују Кини: Одлучно се супротставља свим облицима хегемоније

Анкета "Кина на новом путовању" показала да млади високо цене кинеску модернизацију и сматрају је моделом просперитета за све људе
Млади у свету верују Кини: Одлучно се супротставља свим облицима хегемонијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Hanno Bode

Анкета од 4.700 младих до 30 година у 30 земаља света показала је да се 84,7 одсто испитаника слаже са кинеским концептом модернизације, преноси кинески медиј "Соху".

Глобалну анкету под називом "Кина на новом путовању" заједнички су спонзорисали Кинеска медијска група (KMG), CGTN и Институт за управљање и екологију јавног мњења Универзитета Женмин.

Млади се слажу да пут развоја треба да се заснива на личним условима и да модернизација нема исти модел и стандарде који су примењиви у свим земљама.

Више од 80 одсто омладине се у анкети сложило са концептом развоја "усредсређеног на људе", који спроводи владајућа Комунистичка партија Кине. Млади закључују да модернизација у кинеском стилу доноси просперитет свим људима.

Већина од преко 80 одсто испитаника подржало је кинеску иницијативу за глобални развој. Поред тога, 84,2 одсто испитаника је похвалило став Кине да се "одлучно супротставља свим облицима хегемоније и политици силе". 

Већина младих препознаје значај заједничких вредности човечанства: мир, развој, једнакост, правда, демократија и слобода. 

Међу анкетиранима, 78,9 одсто високо је оценило економски развој Кине у протеклих десет година.

83,1 одсто испитаника сматра да је Кина направила велики напредак у области науке и технологије.

74,1 одсто испитаника сматра да углед Кине на међународној сцени расте.

79,1 одсто испитаника верује да владајућа Комунистичка партија Кине има поверење кинеског народа.

Учествовало је 4.700 младих испитаника из 30 земаља са пет континената.

Развијене земље попут САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије, Јапана и Аустралије чине 40 одсто анкетираних. Земље у развоју као што су Кенија, Нигерија, Пакистан, Индонезија, Перу и Аргентина чине 60% анкетираних.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner