Свет

Упркос претњама из САД: Саудијска Арабија, Кина и Индија настављају сарадњу у области енергетике

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу каже да није у реду да САД "малтретирају" Саудијску Арабију због смањења производње нафре
Упркос претњама из САД: Саудијска Арабија, Кина и Индија настављају сарадњу у области енергетикеwww.globallookpress.com © Wang Zhou/XinHua

Саудијска Арабија ће ојачати билатералне односе са Кином и Индијом у области енергетике упркос претњама из САД због одлуке ОПЕК+ да смањи производњу нафте. Из Турске поручују да није у реду да Сједињене Државе "малтретирају" Саудијску Арабију због одлуке о смањењу.

Министар енергетике Саудијске Арабије Абдулазиз бин Салман разговарао је са колегама из Кине и Индије. Ове две земље су највећи потрошачи саудијске нафте, а на састанцима званичника је потврђен наставак и развој сарадње Саудијске Арабије са Кином и Индијом у области енергетике.

Принц Абдулазиз бин Салман одржао је онлајн састанак са директором Националне енергетске управе Кине Џангом Ђинахуом, током којег су се договорили да ојачају "билатералне односе између две земље у области енергетике", наводи се у заједничком саопштењу које је објавила саудијска државна новинска агенција.

Саудијска Арабија и Кина ће "ојачати сарадњу у решавању нових изазова, a Саудијска Арабија ће остати најпоузданији кинески партнер и добављач сирове нафте", наводи се у саопштењу. 

Принц Абдулазиз је након тога отпутовао у Њу Делхи, где се састао са индијским министром за нафту Хардипом Сингх Пуријем. Министар енергетике Саудијске Арабије је у Индији изјавио да ОПЕК+ ради добар посао стабилизације тржишта сирове нафте, преноси "Блумберг".

Ријад се нашао на мети критика Бајденове администрације након што је ОПЕК+ (савез земаља произвођача нафте са партнерима који предводе Саудијска Арабија и Русија) одлучио да смањи производњу нафте.

Смањење продукције за два милиона барела дневно изазвало је огорченост америчких званичника и председника Америке Џозефа Бајдена који је Саудијску Арабију оптужио да је стала на страну Русије.

Стејт департмент је саопштио да је одлука о смањењу прозиводње донета у "најгорем могућем тренутку" с обзиром на инфлаторне притиске широм света, а Бајден је изјавио да ће поново размотрити војну подршку САД Саудијској Арабији.

Подршка Саудијској Арабији из већине европских и азијских држава

Eвропске и азијске нације већински нису осудиле одлуку Саудијске Арабије и ОПЕК+, наводећи да је смањење било потребно да би се поново уравнотежило тржиште нафте усред слабљења глобалне економије, наводи "Блумберг".

Како преноси Ројтерс, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је у петак да није у реду да Сједињене Државе "малтретирају" Саудијску Арабију након најављеног смањења.

"Видимо да је једна земља претила Саудијској Арабији. Такво малтретирање није уреду", рекао је Чавушоглу коментаришући недавне изјаве председника Америке.

Додао је да Турска није задовољна растом цена, али да не користи претеће изјаве.

image