Економија

Слобода тржишта: Централне банке и владе манипулисале висином еурибора и либора?

Банка Енглеске, Европска централна банка, три европске националне централне банке и Банка федералних резерви Њујорка осумњичене да су на врхунцу финансијске кризе 2008. манипулисале референтним каматним стопама
Слобода тржишта: Централне банке и владе манипулисале висином еурибора и либора?Getty © Mark Renders

Централне банке и владе су координисале притисак на банке да манипулишу референтним каматним стопама либор и еурибор на врхунцу финансијске кризе 2008. године, преноси "Блумберг" писање "Тајмса".

Економски новинар "Би-Би-Сија" Енди Верити је у својој књизи навео да су у октобру 2008. Банка Енглеске и Европска централна банка, заједно са три европске националне централне банке и Банком федералних резерви Њујорка, манипулисале у одређивању либора и еурибора. "Тајмс" наводи да је Банка Енглеске те тврдње назвала "непоткрепљеним".

"Било је потпуно нетачно сугерисати да је банка настојала да прикрије информације релевантне за кривичне истраге или било који поступак из тога", рекла је гласноговорница Банке Енглеске за новине, не одговарајући притом на детаљна питања.

Из Управе за финансијско понашање су за "Тајмс" рекли да је оно што се знало о неприкладним поднесцима либора темељно истражено пре деценију и додали да је пуно обелодањивање доказа обезбеђено у оквиру кривичног гоњења.

Лист наводи да Европска централна банка "снажно оповргава тврдње Би-Би-Сија, које погрешно представљају улогу централне банке у спровођењу монетарне политике".

"ЕЦБ је увек деловала у складу са својим мандатом и потпуно у складу са законом", тврде из Европске централне банке.

image