Економија

Индустријска производња у еврозони пада најбржим темпом од пандемије

Индустријски индекс ПМИ за мај пао на најнижи ниво у протеклих 36 месеци
Индустријска производња у еврозони пада најбржим темпом од пандемијеGetty © Scott Olson / Staff

Индустријска производња у еврозони смањила се овог месеца најбржим темпом од када је пандемија затворила фабрике пре три године, претећи да угрози замах услужног сектора.

Индекс менаџера набавке (ПМИ) пао је на 44,6 у мају још ниже испод нивоа од 50 који указује на контракцију, показују подаци аналитичарске куће "Ес енд Пи глобал". Сличан показатељ услуга је такође пао, иако његово очитавање од 55,9 и даље сигнализира јачање овог сектора, објашњава "Блумберг".

Слаб учинак немачке производње, мотора европске економије, има све већи утицај на шири регион. А, иако постоје неки знаци опоравка, многи сумњају да ће еврозона успети да оствари раст од чак 0,4 одсто по кварталу приказан у прогнозама Европске комисије објављеним прошле недеље.

"БДП ће вероватно порасти у другом тромесечју захваљујући здравом стању у сектору услуга", рекао је Сајрус де ла Рубија, главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке. "Међутим, производни сектор снажно кочи замах привреде у целини. Немачке компаније из овог сектора посебно коче."

Подаци су раније показали сличне трендове у Француској и Немачкој, док је јапанска производња скочила. У САД и Великој Британији, предвиђа се да ће активност успорити, али ће остати на територији ширења.

image