Економија

Иран одбацује долар у међународним трансакцијама

Иран и Индонезија намеравају да повећају годишњу трговину на 20 милијарди долара и одлучни су да у билатералној трговини користе домаће валуте
Иран одбацује долар у међународним трансакцијама© Tanjug/AP Photo/Achmad Ibrahim

Техеран и Џакарта одлучили су да престану да користе долар у својој билатералној трговини и окрену се домаћим валутама, иранском ријалу и индонежанској рупији, изјавио је ирански председник Ибрахим Раиси током посете Индонезији.

Он је то изјавио на заједничкој конференцији за медије са председником Индонезије Џоком Видодоом, пренео је портал "Монитор".

Године строгих санкција које су Сједињене Америчке Државе увеле Ирану довеле су до тога да исламска република има велике проблеме да успостави економске спољне везе, а њена потраживања у доларима из Јужне Кореје и Ирака замрзнута су. У многим другим државама, принуђени су да примају робу уместо долара. Са девизним резервама које се смањују и националном валутом чија вредност пада, Иран се придружио земљама попут Кине, Русије и Индије које желе да избаце долар из своје спољне трговине.

Дедоларизација им се исплатила, како је раније током овог месеца оцењено из Министарства финансија, па је удео америчког долара у иранској међународној трговини опао на 10 одсто.

Раиси је, такође, најавио да Иран и Индонезија намеравају да повећају годишњу трговину на 20 милијарди долара. Оцењује се да је то амбициозни циљ, будући да је прошле године она износила једну милијарду долара.

Од тога су 84 одсто чинили иранска нафта и челик, док је око 12 одсто отпадало на индонежанске моторе и ауто производе које је увезао Техеран. И та прошлогодишња бројка од једне милијарде представља рекорд у последњих двадесет година, известила је агенција Тасним.

Индонежански председник Видодо изјавио је да се нада да ће прелиминарни договор повећати трговину између две земље. Он је навео да је са Раисијем разговарао и о могућностима да се ирански инвеститори прикључе изградњи нове индонежанске престонице Нусантаре, огромном пројекту који се гради на острву Борнео и требало би да као престоница замени пренасељену Џакарту.

Током посете иранског председника потписано је и 12 уговора о разумевању, укључујући један који регулише питања преференцијалне трговине и онај који се бави питањима визног режима између две земље како би се олакшала путовања њихових грађана.

"Санкције и претње нису успеле да зауставе Иран на његовом путу", рекао је Раиси додајући да је за Иран приоритет сарадња са муслиманским земљама.

О дедоларизацији се ових дана разговарало и у Ирану, на дводневном самиту у Техерану којем су, уз гувернера Централне банке Ирана Мухамеда Резу Фарзина, присуствовали финансијски званичници из Русије, Пакистана и Белорусије.

На састанку са гувернерком Централне банке Русије Елвиром Набиулином две стране нагласиле су да желе да ојачају трговинску размену и коришћење националних валута у билатералној трговини.

Током разговора са званичником Националне банке Белорусије Сергејом Калечитом, Фарзин је поздравио жељу Белорусије да се придружи Азијској клириншкој унији (АЦУ) наглашавајући да би њено чланство допринело развоју и активностима уније.

О АЦУ је било речи и на састанку са гувенером Централне банке Пакистана Џамелом Ахмедом који је похвалио развој банкарских односа са Ираном стварањем платформе која повезује банкарске системе ван СВИФТ-а и успостављањем трговине под окриљем АЦУ.  

Анализирајући посету Набиулине Ирану, "Блумберг" наводи да се ради о једној од ретких посета иностранству руске гувернерке која је раније веома хваљена на Западу због начина вођења монетарне политике земље, док је после почетка Специјалне војне операције у Украјини, под западним санкцијама.

Осим са Фарзином, Набиулина се у Техерану састала са првим потпредседником Ирана Мухамедом Мокбером који јој је пренео да је Техеран одлучан да заобиђе долар у трансакцијама са Русијом.    

Руски економиста Александар Исаков, којег цитира "Блумберг", сматра да све већа иранско-руска билатерална трговина још увек није довољно велика да утиче на макоекономске основе обе земље. Он сматра да и када је та размена достигла готово пет милијарди долара, добити од ње нису могле да покрију приходе од нафте изгубљене због санкција.

Исаков каже да су очекивања да ће развој трговине у домаћим валутама погодовати Ирану, док ће Русија имати користи од повећања увоза добара и услуга.  

Додаје се и да Русија и Иран, који је деценијама у економској изолацији, унапређују своје односе у покушају да ојачају трговину и смање притисак санкција. У јануару је, тако, потписан уговор између централних банака Русије и Ирана како би се побољшале финансијске и банкарске трансакције између двеју земаља.

 

image