Економија

Ерозија доминације долара: Земље чланице АСЕАН-а јачају трговину локалним валутама

Чланице АСЕАН-а договориле су се да повећају употребу локалних валута у потезу који многи виде као корак ка дедоларизацији региона
Ерозија доминације долара: Земље чланице АСЕАН-а јачају трговину локалним валутамаGetty © Joe Raedle / Staff

На 42. самиту АСЕАН-а (Асоцијације земаља Југоисточне Азије), у Индонезији, чланице блока договориле су стратегију преласка са долара на локалне валуте, потписивањем споразума о бољој регионалној платној повезаности и трансакцијама у локалној валути (ЛЦТ).

Амерички долар је деценијама краљ глобалне трговине и то не само зато што су САД највећа светска економија, већ и зато што се нафта и већина роба цене у америчким доларима. Међутим, откако су Федералне резерве кренуле са својом агресивном стратегијом повећања каматних стопа, централне банке земаља у развоју биле су принуђене да подигну сопствене каматне стопе како би зауставиле оштри пад својих валута. То је довело до пада популарности америчке валуте.

Иако је долар и даље доминантан, кроз иницијативу за трансакције у локалној валути, АСЕАН се нада да ће повећати трговину унутар блока, продубити регионалну финансијску интеграцију, ојачати финансијску отпорност и ојачати регионалне ланце вредности.

Министри финансија ће затим развити Оквир трансакција у локалној валути АСЕАН-а како би имплементирали свој ЛЦТ план, наводе из блока.

У заједничком саопштењу се наводи да су чланице АСЕАН-а опрезне у погледу улоге коју амерички долар игра у санкцијама које су увеле САД и употреби његове моћи у будућности.

САД су заједно са ЕУ замрзнуле око 300 милијарди америчких долара руских девизних резерви и онемогућиле својим главним банкама приступ СВИФТ мрежи у покушају да осакате руску економију. Као такве, ове санкције су приморале земље АСЕАН-а да ублаже своје ризике и ангажују се у диверсификацији својих резервних валута.

Кина се отарасила својих америчких државних обвезница и сада има 870 милијарди долара америчког дуга – што је најнижа стопа од 2010. Ирак је сада дозволио да се трговина са Кином намирује у јуанима, а Кина и Саудијска Арабија разматрају одређивање цена за продају нафте у јуанима. Централне банке Индонезије и Јужне Кореје сложиле су се да прошире употребу локалних валута за билатералне трансакције, док су Индија и УАЕ такође закључили споразум о трговини својим валутама.

Међутим, упркос ерозији доминације америчког долара, аналитичари кажу да валута неће бити свргнута са трона у кратком року, углавном зато што не постоје праве алтернативе.

image