Економија

Велика Британија: Око 370.000 фирми у опасности од затварања

Предузећа ће морати да испреговарају нове уговоре како би могли да задрже ниже велепродајне цене
Велика Британија: Око 370.000 фирми у опасности од затварањаGetty © Bruce Bennett

Oко 370.000 малих предузећа у Великој Британији биће у опасности од укидања радних места или затварања када владина подршка за плаћање рачуна за енергију престане да важи крајем следеће недеље, тврди водећа лобистичка група, преноси "Блумберг".

Да би одржала корак са високим рачунима, предузећа ће морати поново да испреговарају своје уговоре о енергији како би могли да задрже ниже велепродајне цене. То се посебно односи на фирме које су потписале фиксне уговоре када је подршка владе била на снази, рекла је Тина Мекензи из Федерације малих предузећа.

Министар финансија Џереми Хант већ је најавио да ће Велика Британија проширити подршку потрошачима, али помоћ предузећима ће се завршити 1. априла, уз изузетке за енергетски интензивне произвођаче.

И поред тога што су велепродајне цене енергије у Европи пале са највиших у прошлој години, "Блумберг" истиче да су оне и даље двоструко више од нивоа пре енергетске кризе.

Према садашњем плану помоћи, наводе из Федерације малих предузећа, паб који је потписао нови уговор у августу прошле године, добијао је 60.000 фунти годишње на рачун за енергију од 85.000 фунти. Према новом плану, паб би добио нешто више од 2.000 фунти, истичу из организације.

Упркос подршци која је и даље на снази, неколико британских компанија је већ пропало због рекордних рачуна за енергију, додаје агенција.

image