Економија

Русија разматра алтернативу долару у спољној трговини: У оптицају валуте од јуана до биткоина

Неки од опција су и обрачун у односу на злато, коришћење криптовалута и токена или стварање дигиталне "златне рубље"
Русија разматра алтернативу долару у спољној трговини: У оптицају валуте од јуана до биткоинаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Поравнања у рубљама и јуанима су најперспективнији модели спољних обрачуна Русије у догледној будућности, рекли су за медијску групу РБК стручњаци Института за истраживање и експертизу - ВЕБ. Експерти ВЕБ-а напомињу да је главни ризик обрачуна у рубљама претња секундарним санкцијама за земље које тргују са Русијом, а проширење употребе јуана прети да повећа зависност Русије од Кине, преноси Танјуг.

ВЕБ је предложио и друге алтернативе плаћању у доларима и еврима, које је РБК назвао "токсичним за Русију". "Једна од њих је плаћање у другим националним валутама, посебно у дирхамима Уједињених Арапских Емирата и индијским рупијама", наводи се на сајту РБК.

Према економистима, предност дирхама је фиксни курс са чврстим везивањем за амерички долар. Поравнања у рупијама могу бити олакшана присуством филијала руских банака у Индији и сарадњом националних платних система Москве и Њу Делхија.

Друга могућност је стварање јединственог "клириншког центра" савеза држава пријатељских Русији, а централне банке земаља учесница би одредиле курсеве према главној "клириншкој валути" у којој ће бити могуће извршити обрачуне.

Даље опције су обрачуни у односу на злато, коришћење криптовалута и токена или стварање дигиталне "златне рубље".

Према мишљењу експерата, Русија би могла да изда дигитални инструмент плаћања - дигиталну рубљу - која би била подржана златом из међународних резерви.

Широм света, све више земаља буни се против хегемоније америчког долара. Бразил и Кина су се недавно договорили да тргују у својим валутама. Индија и Малезија су у априлу потписале споразум о већој употреби рупија, а чак је и амерички савезник Француска почела да користи јуан у трансакцијама.

Како пише "Блумберг", многи светски лидери сматрају да Вашингтон користи долар као оружје, како би прогурао своју спољнополитичку агенду и истовремено казнио оне који им се противе. Америчка агенција наводи да је добар пример тога Русија, којој су САД наметнуле санкције, замрзле имовину и стране резерве и избацили из банкарског система СВИФТ.

Тим ослањањем на моћ долара и подсећањем да добар део света зависи од њега, Америка је успела да антагонизује многе лидере и поткопа како углед своје валуте тако и утицај САД на глобалну сцену.

image