Економија

Американцима се обија о главу употреба долара у геополитичким сукобима

Док Вашингтон све чешће користи долар како би водио геополитичке битке, све више светских лидера тражи начин да се ослободи "зелембаћа"
Американцима се обија о главу употреба долара у геополитичким сукобимаGetty © Ian Waldie / Staff

Широм света, све више земаља буни се против хегемоније америчког долара, пише "Блумберг".

Бразил и Кина су се недавно договорили да тргују у својим валутама. Индија и Малезија су у априлу потписале споразум о већој употреби рупија, а чак је и амерички савезник Француска почела да користи јуан у трансакцијама.

Многи светски лидери кажу да Вашингтон користи долар као оружје, како би прогурао своју спољнополитичку агенту и истовремено казнио оне који им се противе. Добар пример тога је Русија, наводи "Блумберг", којој су САД наметнуле санкције, замрзле имовину и стране резерве и избацили из банкарског система СВИФТ.

Тим ослањањем на моћ долара и подсећањем да добар део света зависи од њега, Америка је успела да антагонизује многе лидере и поткопа како углед своје валуте тако и утицај САД на глобалну сцену.

Иако је за ову промену делом одговорна и Кина која жели већу улогу јуана у међународном финансијском систему, преокрет заправо нема толико везе са Пекингом, пише "Блумберг".

Индија - која дефинитивно није стратешки савезник Кине - и Малезија су у априлу најавиле нови механизам за обављање билатералне трговине у рупијама у оквиру шире кампање индијске владе - која није увела санкције Москви - да заобиђе долар за барем неке међународне трансакције.

Месец дана касније, Асоцијација земања југоисточне Азије (АСЕАН) најавила је да ће повећати употребу валута чланица за регионалну трговину и инвестиције.

Јужна Кореја и Индонезија су пре само неколико недеља потписале споразум о промовисању директне размене вона и рупија.

Бразилски председник Луиз Ињасио Лула да Силва критиковао је доминацију долара током посете Шангају. Окружен заставама земаља БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина Јужна Африка), позвао је највеће светске економије у развоју да нађу алтернативу за замену долара у спољној трговини.

Долар је и данас најдоминантнија резервна валута и захваљујући томе, Америка има јединствен утицај на економске судбине многих земаља.

"Блумберг" наводи да се око 88 одсто свих светских трансакција, чак и када оне не укључују САД или америчке компаније, обавља у доларима, али не помиње да се то односи на банкарски систем СВИФТ (уз ког је Русија искључена), али не и на руски СПФС или кинески ЦИПС.

Русија није једина која се нашла на удару америчких санкција протеклих година. И демократе и републиканци користили су финансијске мере против Либије, Сирије, Ирана и Венецуеле.

"Земље су деценијама грцале под доминацијом америчког долара", каже Џонатан Вуд, директор за глобална питања у консултантској кући "Контрол рискс". "Агресивнија и експанзивнија употреба америчких санкција последњих година појачава ову нелагоду и поклапа се са захтевима великих тржишта у развоју за новом расподелом глобалне моћи."

Иако експерти не очекују да ће суноврат долара као водеће светске валуте бити брз, упозоравају да се тренд дедоларизације захуктава, и то нарочито у земљама у развоју попут групе БРИКС или Латинске Америке који су најавили своје валуте.

image