Економија

Пукотине у плану опоравка "Креди Свис" банке

Опоравак једне од највећих светских банака виси о концу, а аналитичари страхују да би крах "Креди Свиса" могао да изазове нову светску кризу
Пукотине у плану опоравка "Креди Свис" банкеwww.globallookpress.com © Lian Yi/XinHua

После више месеци разматрања, челник инвестиционе банке "Креди Свис" Аксел Леман открио је план "ремонта" банке како би била "чврста попут наших швајцарских планина“. Није требало дуго да се појаве прве пукотине.

Најава плана рано у четвртак покренула је распродају акција банке која је изгубила више од две милијарде швајцарских франака (две милијарде долара) тржишне вредности. То је скоро петина вредности банке која је сада "тешка" мање од 11 милијарди швајцарских франака.

"Стиче се утисак да су пожурили... са веома непотпуним планом", написали су аналитичари банкарске групације "Голдман Сакс" својим клијентима у белешци коју је видео Ројтерс, додајући да је план банке "штур са детаљима".

Слично мисле и други. "Још увек недостаје много детаља“, рекао је Јохан Шолц, аналитичар "Морнингстара", америчке фирме за финансијске услуге.

Необично је да је и швајцарски регулатор ФИНМА био опрезан, навевши да ће пажљиво пратити банку док спроводи свој план.

"Јасно је да ће ФИНМА наставити да прати да ли су сви надзорни захтеви испуњени током фазе имплементације нове стратегије“, речено је Ројтерсу.

Мултинационална инвестициона банка "Креди Свис" је четвртак најавила да ће прикупити четири милијарде швајцарских франака од инвеститора, затворити хиљаде радних места и померити свој фокус са инвестиционог банкарства на богате клијенте.

Најава је уследила након неколико тешких недеља по некада цењену швајцарску институцију.

"Креди Свис" је саопштио да су њихови клијенти повлачили средства последњих недеља темпом који их је натерао да прекрше неке регулаторне захтеве за ликвидност.

План опоравка банке биће, наводи британска агенција, дуг и комплексан.

"Морамо да се сетимо свог порекла и да се вратимо сржи нашег пословања“, рекао је председавајући банке, мислећи на пословање управљања богатством.

У свом покушају да поврати профитабилност након низа скандала и губитака, банка ће смањити своју радну снагу за отприлике 9.000, на око 43.000 запослених до краја 2025.

Одвојиће своју инвестициону банку како би створила "ЦС Фирст Бостон", фокусирану на саветодавни рад као што су спајања и аквизиције и уговарање послова на тржиштима капитала. Намерава да распрода ризична улагања.

Банка има за циљ да до 2025. године постигне принос на материјални капитал - кључну меру профитабилности - од 6 одсто, што је тешко оствариво, оцењују аналитичари из "Џефериза", инвестиционе банке из САД.

Непотпуна природа плана и разводњавање постојећих акционара изазвали су критике и сумњу да ће "Креди Свис" успети да се врати и превазиђе најгору кризу у њеној историји.

"Сви знамо да ово треба да исправимо како треба“, рекао је Леман, признајући да је банка многе разочарала. "Морамо јасно да повучемо црту."

Некада симбол швајцарске поузданости, репутација банке је нарушена низом скандала, укључујући кривично гоњење због прања новца за криминалну групу.

"Креди свис" је једна од највећих мултинационалних инвестиционих банака и у случају да пропадне, могла би са собом да повуче иглобалну економију.

Пропаст америчке инвестиционе банке "Леман брадерс", старе 150 година, подстакла је 2008. највећу светску економску кризу од 1930их.

Иронично је да би нову светску финансијску кризу могла да изазове банка на чијем је челу "презимењак" банке која је изазвала претходну кризу - Аксел Леман.

image