Свет

Немачка отказује војно наоружање

Немачка влада смањује издвајања за војску и отказује договорене поруџбине због раста инфлације и јачања долара, пише "Ханделсблат"
Немачка отказује војно наоружањеwww.globallookpress.com © IMAGO/Rainer Droese

Влада Немачке смањиће улагање у војну опрему Бундесверa. Многи пројекти и наруџбине немачке војске, посебно за поморске и ваздушне снаге, као и системи који би заменили оне испоручене Украјини, биће отказани, сазнаје "Ханделсблат".

Планирани пројекти се отказују због наглог раста инфлације и јачања долара.

"С обзиром да многи пројекти трају пет до седам година, инфлација ових димензија ствара озбиљан финансијски проблем у реализацији", рекао је за немачки лист извор упознат са поступком мањег издвајања новца за војску.

Планиране куповине подразумевају, између осталог, нове корвете К130, нове "еврофајтере" и нове самоходне хаубице, који би требало да буду наручени као замена система који су послати у Украјину, док ће набавка борбеног авиона Ф-35 и тешког транспортног хеликоптера "Чинук" бити реализована. У међувремену, напредовали су разговори Берлина са владом САД о куповини авиона од америчког произвођача "Локид Мартин".

Без обзира на тај напредак у разговору са Американцима, број планираног наоружања мораће да буде смањен. Један од кључних разлога за то је што је Немачкa набавку иницијално обрачунала по курсу долара за 1,1 евро, рекао је члан владајуће коалиције за "Ханделсблат", а јак долар значајно поскупљује увоз из САД.

Потребан дупло већи буџет

Сваке недеље смањују се и наруџбине друге серије борбеног возила пешадије "Пума", за коју је ове године издвојено 304 милиона евра. Поред раста набавних цена, скачу и камате за специјални фонд који се финансира кредитима: по тој рачиници сада је потребно седам уместо првобитних три милијарде евра.

Иако оцењују да је буџет од 100 милијарди евра велики, представници војне индустрије сматрају да је недовољан. "Да би се испуниле потребе Бундесвера потребно је 200 милијарди евра", рекао је менаџер из одбрамбене индустрије који је желео да остане неименован.

Министарство одбране Немачке је навело у саопштењу да у сарадњи са Министарством финансија и даље ревидира нацрт економског план, а отказивање појединачних пројеката се не помиње, преноси немачки лист "Ханделсблат".

image